2024. április 20., szombat
FONTOS

Árnövekedés várható a hulladék ágazatban

Hulladékhasznosítási konferenciát rendeztek Gyulán. A konferenciasorozat szervezői immár harmadik alkalommal tettek kísérletet arra, hogy a jogalkotók és szakemberek érdekeit, véleményét hozzák közös nevezőre.

{vsig}galeria/hulladekar{/vsig}

Köszöntőjében Bányai György, a gyulai Közüzemi Kft. üzemvezető helyettese hangsúlyozta, fontos, hogy a hulladék a lehető legkevésbé terhelje a környezetet, és minél nagyobb mértékben váljon hasznossá.

Hartay Mihály hulladékgazdálkodási szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez árnövekedéshez fog vezetni.

A szervező Róta Ernő is arról beszélt, hogy késik a korábban az unió által elfogadott keretirányelv hazai jogrendbe ültetése. A hulladékos szakemberek és intézmények jogszabályi háttér hiányában tanácstalanok a hulladék kezelésében, a fejlesztések leálltak – mindenki vár.

Dr. Nagy Andor, az országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának kormánypárti alelnöke arról beszélt, az ágazatban nagyon várt, új törvény elfogadása uniós bürokratikus akadályok miatt szenved késedelmet.

Kérdésünkre Róta Ernő elmondta, az elmúlt években uniós források igénybe vételével megvalósult beruházások sokat jelentettek ugyan, de az igazi áttörésre még várni kell. Hangsúlyozta, ezek a fejlesztések kicsit leegyszerűsítve a helyzetet azt jelentették, hogy a szemetet nem a falu szélére hányták, hanem egy gödörbe tették. Az igazi megoldás a hulladék újrahasznosítása lenne.

Videó itt.

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …