2024. április 24., szerda
FONTOS

A városvezetés is szeretné tudni, mi történik a húskombinátnál

“Annak ellenére figyeljük egyre növekvő aggodalommal a médiában megjelenő, a Gyulai Húskombinát Zrt-vel kapcsolatos információkat,hogy Gyula Város Önkormányzata egyáltalán nem rendelkezik tulajdonrésszel a nagy múltú vállalatban. Hiszen a közel 400 munkavállaló sorsa, az elmúlt 144 év tradíciója és a cég által gyártott hungarikumok jövője mindannyiunk közös ügye. Szinte minden nap új, a céggel kapcsolatos hírek kerülnek napvilágra, ráadásul ezek néha egymásnak ellentmondó információkat tartalmaznak, a vállalat vezetésétől viszont nem kaptunk közvetlen tájékoztatást az elmúlt napok eseményeiről.

Az elmúlt években az önkormányzat, annak ellenére, hogy nem rendelkezett és nem rendelkezik tulajdonrésszel a vállalatban, mindent megtett a rendelkezésére álló eszközökkel a cég helyzetének javítása érdekében.

A helyi adófizetési kötelezettségük esetében több éven keresztül minden fizetési könnyítési kérelmüknek helyt adtunk. Közüzemi alapdíjukat 2009. július 1-től havi 900 ezer forintról havi 287.168 forintra csökkentettük. Közbenjártunk az állami munkahely-megtartási támogatások megítélése érdekében, melynek eredményeként legutóbb is több, mint 50 millió forintos állami támogatásban részesültek. Amikor pedig 2008-ban veszélybe került a vállalat működése, önkormányzati képviselőink politikai akciókkal segítettek annak érdekében, hogy a Húskombinát hozzájusson a fennmaradásához szükséges, közel egy milliárd forintos hitelhez.

Mindezek ellenére a sajtóban megjelent információk alapján Ruck János vezérigazgató szerint napjainkban reális alternatíva a felszámolási eljárás vagy az öncsőd bejelentése. Magyarán mondva a vállalat ismét csődközeli helyzetbe került, a négy évvel ezelőtti pénzügyi segítség ellenére. Mivel a cég magántulajdonban van, nem tudhatjuk, hogy milyen tulajdonosi döntések vezettek ideáig.

A kialakult súlyos helyzetre való tekintettel önkormányzatunk a vállalat vezetésétől közvetlen és hiteles tájékoztatást kért a Gyulai Húskombinát Zrt.-vel kapcsolatos híradások valóságtartalmáról és a tulajdonosi kör szándékáról, mivel a Húskombinát sorsa közügy.”

Nézze meg ezt is:

Májusban ismét Gyula ad otthont a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrának

  A világ tűzoltóinak legnagyobb baráti találkozója, a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra helyszíne 1993 és 2009 …