2024. április 19., péntek
FONTOS

Német konferencia: régen Elek többet adózott, mint Gyula (VIDEO)

A rendezvény szervezését a Békés Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége és a Békés-Csongrád Megyei Német Iskolaegyesület vállalta magára.

Az orosházi német nemzetiségi önkormányzat elnöke, dr. Abonyi Lajos az eleki németek XVIII-XIX. századi gazdasági életéről beszélt. Kérdésünkre elmondta, a történelem során volt olyan időszak, amikor az eleki portákra több adót vetettek ki, mint a gyulaiakra. Ez az erős gazdaság részben az ide települő németek megszerzett kiváltságainak, a jó aradi kapcsolatoknak és a remek földnek volt köszönhető.

Dr. Formann István egy bánsági, ma Romániához tartozó, egykor német többségű Szakálháza történetét vetette össze a hasonló Békés megyei településekkel.

A konferencián szó esett praktikus, a szervezetek napi működésével kapcsolatos ügyekről is. A Nemzeti Együttműködési Alap “Az új nemzedékek jövőjéért” kollégiumának tagja, Herczegné Szabó Marianna többek között pályázati lehetőségekről beszélt.

A rendezvény zárásaként a Békés Megyei Német Önkormányzatok Szövetségének zártkörű közgyűlésére került sor.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …