2024. április 25., csütörtök
FONTOS

A gyulai, aki megszerezte Alaszkát az USÁ-nak (VIDEO)

Magyar oldalon, tiszti rangban vett részt az 1948-49-as szabadságharcban, majd annak leverése után emigrálni kényszerült. Társaival az Egyesült Államokban alapította meg New Buda települést. A polgárháborúban az északiak oldalán harcolt. Érdemei elismeréseként tábornoki rangot kapott. Később az USA Szentpétervári nagykövete lett, az ő nevéhez fűződik, hogy az Egyesült Államok megszerezte Alaszkát.

Az ünnepségen elsőként dr. Görgényi Ernő mondott rövid beszédet. A város polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy egy gyulai román patkolókovács fia beírta magát három nemzet történelmébe.

A Honvédelmi Minisztérium képviseletében Süli Attila százados ismertette a tábornok életútjának fontosabb állomásait. Azt mondta, Pomutz György személye kohéziós erőt jelent, szimbóluma a békés együttélésnek.

Ezután Eleni Tsakopoulos Kounalakis levelét olvasták fel. Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete gratulált a város nagyszerű szülöttéhez, aki minden mércével mérve dicsőséggel végezte tevékenységét. Az ünnepségért háláját és nagyrabecsülését fejezte ki Gyula városának.

Hasonlóképpen szólt Alexandru Victor Micula, Románia Magyarországi Nagykövete. Mint mondta, lekötelezte a gyulai polgármester meghívása. Pomutz tábornok meglátása szerint olyan személy volt, akire mindenki büszke lehet, és aki soha nem volt közömbös a világ dolgai iránt, és ha igazságtalanságot tapasztalt, mindig beavatkozott a dolgok menetébe. Erős hittel bírt, és példakép lehet a mai fiatalok számára. Pomutz György magyar, román és amerikai volt, de ezek mellett elsősorban gyulai.

Ezután a Balcescu iskola diákjainak műsora következett, majd koszorúkat, virágokat helyeztek el Pomutz György szobránál.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …