2024. április 19., péntek
FONTOS

Széchy Tamásról nevezték el a gyulai sportuszodát

Széchy Tamás, a magyar úszósport legendás, Békés megyei gyökerekkel bíró edzőjének a nevét vette fel a Gyulai Várfürdő ötven méteres medencéje. A szombat délelőtti ünnepségen leleplezték a dobozi születésű, diákként Gyulán tanuló és atletizáló, későbbi “úszópápa” emléktábláját. A Várfürdő Kupa és Úszóversenyt Boros László Attila ügyvezető, a rendezvényt dr. Görgényi Ernő polgármester nyitotta meg. Utóbbi azt mondta, Gyula eddig a névtelen sportlétesítmények városa volt, de az uszoda mellett a sportcsarnok és a sporttelep is nevet kapott.

A gyulai Nagy Sándor, olimpiai hatodik helyezett úszó elmondta, Széchy Tamást nem véletlenül emlegették szigorú edzőként, mindenkiből a maximumot hozta ki.

A rendezvényre ellátogatott a mester családja is. Unokaöccse, Beleznay Ferenc azt mondta, büszkék arra, hogy a gyulai létesítmény az ő nevét viseli.

Széchy Tamás első olimpiai sikerét 1972-ben érte el. Ekkor Hargitay András 400 vegyesen bronzérmet szerzett, egy év múlva a belgrádi EB-n már nem talált legyőzőre. Az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó elmondta, aki Széchy tanítvány lett, azoknak megváltoztatta az életét.

Széchy Tamás olyan nagyságokat adott a magyar- és nemzetközi sportéletnek, mint Wladár Sándor, Darnyi Tamás, Szabó József, Rózsa Norbert és Czene Attila. Érdekes, hogy sportpályafutását nem a medencében, hanem atlétaként kezdte, mégpedig Gyulán, idősebb Christián László tanítványaként.

A leginkább úszópápaként emlegetett néhai mesteredzőről a gyulai ünnepség után Dobozon is megemlékeztek.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …