2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Felzúdulás a húskombinátos elbocsátások miatt (VIDEO)

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete országos demonstrációra készül. Kapuvári József elnöknek a Gyula Tv-hez elküldött közleményéből kiderül, a jövő hét második felére szeretnék időzíteni a rendezvényt. Az érdekképviseleti szervezet vezetője a Gyulai Húskombináttal kapcsolatban azt írta, jobban jártak volna, ha a felszámolást nem az állami Hitelintézeti Nonprofit Kft végzi, mert egy magánfelszámoló anyagilag is érdekelt lehet a felszámolás alatti sikeres működtetésben.

– A cégek ügyében eljáró intézmények a lassúságukkal, döntésképtelenségükkel, illetve a bankok ellenséges magatartásukkal elérik, hogy Gyulán és Kapuváron megszűnjön 800 munkahely. Különösen kirívó ez a Gyulai Húskombinátnál, melynek termékei eladhatók, azokat a piac befogadja, de a késlekedés megöli a lehetőséget – hangsúlyozta Kapuvári József.

Felháborítónak nevezte a történteket Alt Norbert, Gyula alpolgármestere.

Alt Norbert elmondta, be lett adva egy hiteligény a Magyar Fejlesztési Bankhoz, de döntés erről még mindig nem született. Kérdésünkre elmondta, a jelenlegi helyzetben az önkormányzat mindent megtett, amit tehetett, de ők nem tulajdonosok, és érdemi befolyásuk nincs az ügyekre. Alt Norbert kiemelte bizonyos bankok, így a K&H negatív szerepét, illetve azt mondta, lehetnek olyan piaci körök, melyeknek nem érdeke a húskombinát talpon maradása.

A vidékfejlesztési minisztérium elképzeléseivel ellentmondó folyamat zajlik a cégnél. Ez már a szaktárca MTI-hez eljuttatott közleményéből derült ki. Ebben hangsúlyozzák, a csődhelyzetet a tulajdonosok és a jelenlegi management idézte elő, ugyanakkor sajnálattal értesültek arról, hogy a PSZÁF által kijelölt hitelintézeti felszámoló nem képes megóvni a Gyulai Húskombinát munkavállalóinak érdekeit. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter felkérte Budai Gyula államtitkárt, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a PSZÁF vezetésével.

A cég felszámolója megkeresésünkre azt mondta, nem volt más választása. A jelenlegi állapot egyszerűen fenntarthatatlan, nem finanszírozható, ő pedig nem bank, hitelt nem tud varázsolni, és pénzt sem tud nyomni.

Máté Istvánné elmondta, a nagymúltú gyárat meg kell menteni, a finanszírozási tervet nagyon sok helyre elküldték. A helyzet ugyanakkor kritikus, és az utolsó utáni pillanatban van a gyár.

A szakszervezettel való egyeztetés után hivatalosan december 3-án jelenti be a felszámoló a munkaügyi központnál a 300 dolgozó csoportos létszámleépítését. Ehhez képest várhatóan 30 nap múlva mondanak majd fel az érintetteknek.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …