2024. április 20., szombat
FONTOS

Elkészült az út Dénesmajor és Nagyzerind között (VIDEO)

A gyulai városházi esemény apropóját a Dénesmajor és Nagyzerind közötti út átadásának ünnepsége jelentette. Mint azt dr. Görgényi Ernő gyulai polgármester elmondta, ez az út helyreállítja a kapcsolatot a fürdőváros és egykori vonzáskörzete között.

A polgármester kiemelte, az egykori kisvasút nyomvonalán épült út szimbolikus jelentőséggel bír. Azt mondta, “ha felszedik a bennünket összekötő vasutat, utat építünk”. Hozzá hasonlóan emelkedett volt Simándi Sándor, zerindi polgármester beszéde. Ő arra emlékeztetett, már 2004-ben megkereste ezügyben a gyulaiakat, de a munka gyümölcse sok küzdelem, és a pályázat két elutasítása után csak mostanra érett be.

Simándi Sándor az úttal kapcsolatban úgy fogalmazott, kevesen hittek benne, de ahhoz elegen, hogy elkészüljön.

A két fél közös erőfeszítéseit méltatta Eusebiu Pistru, az Arad Megyei Tanács alelnöke, kiemelve, hogy 5 év alatt 4 sikeres, határon átnyúló projektet valósítottak meg a magyar féllel.

Az esemény ezután a trianoni döntéshozók által meghúzott magyar-román határon folytatódott, ahol meglepően sokan vártak az ünnepi pillanatra.

Az ünnepélyes szalagátvágás után az államtitkárt arról kérdeztük, ha Románia belátható időn belül nem csatlakozik a schengeni övezethez, hogyan oldják meg azt, hogy az itt élő emberek használhassák az utat.

A projektet az Európai Unió 3 millió euróval támogatta, Gyula és Nagyzerind önköltsége 80 ezer euro alatt maradt.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …