2022. augusztus 17., szerda
FONTOS

Mentené a kormány a húskombinátot

A VM parlamenti államtitkára a megbeszélés után újságíróknak elmondta: az egyeztetés legfontosabb üzenete az, hogy a Gyulai Húskombinátot “bankszerű eszközökkel” nem lehet megmenteni, mert a kereskedelmi bankok felszámolás alatt lévő cégnek nem biztosítanak olyan forrásokat, amelyek a működést fenntarthatóvá teszik.

Budai Gyula véleménye szerint a Gyulai Húskombinát mostani helyzetéért egyértelműen a tulajdonosi kört és menedzsmentet terheli a felelősség. A vidékfejlesztési tárca továbbra is elkötelezett a dél-alföldi húsüzem, és a munkahelyek megmentése ügyében – tette hozzá.

Megjegyezte: a Gyulai Húskombinát helyzetéről megjelent sajtóinformációkban eddig csak a kormány és a VM felelősségét emlegették, a tulajdonosi körét és a menedzsmentét nem. Ezért furcsállja, hogy a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) a fővárosban kíván demonstrálni a dolgozókért, nem pedig Nádudvaron, ahol a tulajdonosok találhatók.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány az uniós és a magyar szabályok betartásával egyet tehet: igyekszik a cég megmentését segíteni. A cél a működőképesség fenntartása. Megjegyezte azonban, hogy a húsüzem hatékonyságát növelni kell, ez pedig nem képzelhető el a mostani létszámmal.

Az egyeztetésre meghívták Kovács Józsefet (Fidesz), a térség országgyűlési képviselőjét, valamint Görgényi Ernőt (Fidesz), Gyula polgármesterét. Részt vett a megbeszélésen Sáray Éva, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) alelnöke, Borbélyné Balogh Zsuzsanna, a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint Urbán Zoltán, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese is.

Budai Gyula leszögezte: mind a város vezetése, mind a térség országgyűlési képviselője, mind pedig a kormány mindent megtett azért, hogy a Gyulai Húskombinát ne kerüljön a mostani helyzetbe.

A kormányzati intézkedésekről szólva az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kabinet stratégiailag kiemelt vállalattá nyilvánította a Gyulai Húskombinátot. Ennek köszönhetően a cégnél a felszámolási eljárás megkezdése után még 60 napig a működést fenn kellett tartani, és ezért született döntés soron kívüli kormányzati intézkedések meghozatalára is. Emellett igyekeztek a húskombinátnak kapacitáslekötő megrendeléseket szerezni, amivel biztosítható lett volna a működőképesség, ha az egyik hitelező bank ez elé nem gördít akadályt.

Kovács József és Görgényi Ernő is hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek a gyulai húsüzem megmentéséért. Gyula polgármestere kiemelte: továbbra is érzékelik a kormány támogató szándékát. A húskombinát megmentéséhez – azaz a termelés finanszírozásának fenntartásához – azonban 700 millió forintra lenne szükség. A vállalatot át kellene szervezni, mert az utóbbi években a veszteség éves szinten elérte a 600 millió forintot. Ebből az üzemi veszteség 250-300 millió forintot tett ki.

Nézze meg ezt is:

Elkezdődött a Történelmi Íjász Világbajnokság Gyulán

  Három kontinens 21 országából érkeztek indulók a Történelmi Íjász Világbajnokságra. Az augusztus 20-án záródó …