2024. március 29., péntek
FONTOS

A Gyulai Húskombinát sorsáról egyeztetett a VM

Az egyeztetésen a felek egyetértettek abban, hogy a társaság működése kapcsán előállt nehéz helyzetért egyértelműen a tulajdonosokat és a menedzsmentet terheli a felelősség.

“Éppen ezért a szakszervezeti vezetők is hangsúlyozták, hogy szombati megmozdulásukat nem kormányellenes felhanggal kívánják megtartani, pusztán szeretnék átadni a tárca képviselőjének a teljes húsipari ágazat megsegítését célzó kéréseiket, javaslataikat” – olvasható a közleményben.

A VM beszámolója szerint az érdekképviseleti vezetők üdvözölték a nemrégiben elfogadott sertésstratégiát, és hangsúlyozták, hogy szeretnék folytatni a minisztérium és a szakszervezetek közötti párbeszédet az ágazat jövőjéről.

A tárca képviselői hangsúlyozták, hogy a kormány a hazai és az uniós jogszabályok kereteinek megtartásával elkötelezett a Gyulai Húskombinát Zrt. munkahelyeinek megőrzése, a cég működőképességének fenntartása iránt mindaddig, amíg a szükséges szerkezetátalakítás, illetve esetleges tulajdonosváltás be nem következik.

Az egyeztetésen a Vidékfejlesztési Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős szervezeti egységének vezetője vett részt, a cég munkavállalóit pedig az üzemi tanács elnöke, valamint a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke képviselte.

A VM a közleményben emlékeztet arra, hogy a társaság felszámolója likviditási problémákra hivatkozással a múlt héten csoportos létszámcsökkentésről szóló döntést jelentett be. A gyulai önkormányzat, illetve a kormány nevében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Budai Gyula parlamenti államtitkár is elítélte a bejelentést, különösen mivel a felszámoló a céget stratégiai jelentőségűvé minősítő kormányt előzetesen nem értesítette a tervezett intézkedésről.

“A döntés szöges ellentétben áll a kormányzati szándékokkal” – hangsúlyozza a vidékfejlesztési tárca a keddi közleményben.

Fotó: MTI

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …