2024. március 19., kedd
FONTOS

100 nap személyi sérüléssel járó közlekedési baleset nélkül

A híradásokban idén is többször hallottuk, olvastuk: fekete hétvége Magyarország útjain. Személyi sérüléssel, illetve tragédiával járó közlekedési balesetekről napi rendszerességgel tudósít a sajtó. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság azonban ezúttal azt vette számba, hogy az év 365 napjából hány telt el személyi sérüléssel járó közlekedési baleset nélkül az elmúlt három évben. Örömteli tény, hogy míg Békés megyében az ilyen közúti balesetek száma csökken, addig a balesetmentes napok száma emelkedést mutat. Míg 2009-ben 72 ilyen napot regisztráltak, addig 2011-ben már 96-ot. Ráadásul az idei esztendőből ugyan az összegzés elkészítésekor még három hét volt hátra, de az adatokból már látható, hogy 2012-ben 100 körüli lesz ez a szám, ami azt jelzi, hogy a kedvező tendencia nem szakad meg.

A bizottság hagyományosan minden évre kiad egy közlekedésbiztonsági témájú falinaptárt. Ezen ezúttal a balesetmentes napokat jelölték meg különböző, az adott évekhez tartozó színekkel. A feketével jelölt napokon sajnos 2009-től kezdődően minden évben történt személyi sérüléssel járó közlekedési baleset.

A naptár elkészítésével a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a közlekedők segítségét kéri ahhoz, hogy a fekete napok is színessé váljanak, tehát egyre kevesebb szerencsétlenséggel és végzetes tragédiával kelljen szembesülnünk.

A kezdeményezést 2012. december 14-én egy táblával is megörökítették. A tábla négy alkotórészét a balesetmentes napok jelölésére használt színekkel festették be, a kirakó darabjait pedig a rendőrség képviselői, valamint a közlekedésben gyalogosan, kerékpárral és egyéb járművek vezetőiként résztvevő gyermekek és felnőttek illesztették össze.

A kezdeményezést támogatja, és az összefogást jelképező kirakó összeillesztésében személyesen közreműködött dr. Polyák Zsolt r. ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, valamint Hudák Pál r. ezredes, a főkapitányság rendészeti igazgatója, a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság elnök

Hangsúlyozták: az, hogy a naptárt ilyen formában, különböző életkorú és más-más eszközzel közlekedő segítők részvételével mutatták be, nem véletlen. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottságnak ugyanis mindig az volt a célja, hogy a közlekedők minél szélesebb körét elérje, megszólítsa. A mai összejövetellel azt próbálták előre vetítetni, hogy a 2013-as esztendőben sem lesz ez másként. Sőt, ha lehet, még intenzívebb kampányt igyekeznek szervezni a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak és egyéb járművek vezetőinek, valamint külön a gyermekeknek, illetve a felnőtt korosztálynak. Tehát korosztályok és közlekedési eszközök szerint is elkülönítve, csoportosítva próbáljuk közzétenni a legfontosabb tudnivalókat annak érdekében, hogy mindenkihez eljusson a számára nélkülözhetetlen tanács, ismeret. Ezt a célt szolgálja az is, hogy a közösen összerakott táblát Békéscsaba egyik legforgalmasabb csomópontjában szerelték fel.

Nézze meg ezt is:

A passzív biztonsági eszközöket ellenőrzik a rendőrök

Kedd délelőtt, a Karácsonyi János utcában készültek ezek a felvételek. A Gyulai Rendőrkapitányság munkatársai a …