2024. március 29., péntek
FONTOS

A roma szakkollégium Szegeden is megnyitotta kapuit (VIDEO)

Fiúk és lányok, romák és nem romák is felvételt nyerhetnek, a bekerülésről egy bizottság dönt. A szakkollégiumban lakók mind felsőoktatásban tanulnak, szakos óráik mellett azonban plusz képzésben is részesülnek: többek között romológiát és kulturális ismereteket is elsajátíthatnak.

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumban jelenleg nyolc kétágyas szobában 16 főt tudnak elhelyezni, de később 20-ra, majd 25-re kívánják emelni a létszámot. Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora szerint, az integrálás érdekében az egyetlen megoldás az ilyen kollégiumok létesítése.

A Szeged-csanádi Egyházmegye úgy csatlakozott a kormányzati szándékhoz, hogy felújította a szakkollégium épületét, illetve hittanórákat ad a tanulóknak. Dr. Kiss-Rigó László szerint a kormányzati szándék és az egyházak szándéka egy irányba mutat. 

A kollégiumba felvételt nyerteket az állam havi 40 ezer forinttal támogat. Mészáros Ferenc, a kollégium igazgatója szerint bármekkorára is fogják bővíteni a szakkollégiumot, akkor is meg fogják tartani a 60-40 százalékos roma-nem roma arányt. De így, az indulás után fél évvel is csak pozitívan tud nyilatkozni.

A kormány a közelmúltban 100 millió forintos pályázatot írt ki, amely lehetővé teszi uniós forrásból már idén az ilyen jellegű intézmények továbbfejlesztését.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …