2024. április 26., péntek
FONTOS

Korszerűsítik a közvilágítást Gyulán (VIDEO)

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez benyújtandó dokumentum közel 54 milliós önerőt igényel, emellett egy pályázaton kívüli beruházási igényt is tartalmaz. Ez összességében 8 millió forint, és a különböző körzetekben megvalósuló mérések költségeit fedezi.

A pályázatban elszámolhatók a közvilágítás energiafelhasználásának csökkentése érdekében végzett fejlesztések. Ezen belül a lámpatestek, fényforrások, előtétek és az energia-megtakarítás szempontjából indokolt vezetékek felújítása, vagy cseréje. A pályázat kiírói nem támogatják közvilágítási oszlopok építését, vagy a meglévő oszlopok, karok cseréjét.

A város közvilágítása évről évre egyre nagyobb terhet ró az önkormányzat költségvetésére. Annak ellenére, hogy 2010 óta a villamos energia beszerzése szabad piacról történik, vagyis kiválasztható a szolgáltató, az elmúlt években kis mértékben ugyan, de növekedett a közvilágítás költsége.

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a költségek csökkentésének egyik lehetséges módja a hagyományos lámpatestek, LED fényforrással üzemelő lámpatestekre történő cseréje. Az ülésen Gajda Róbert alpolgármester felvetette, az önerőt ne a kötvény terhére finanszírozza a város, hanem a 2013-as költségvetésben keressenek rá forrást. Ezzel egyetértve szólalt meg Durkó Károly, a Gyulai Városbarátok Körének képviselője.

A leszerelt lámpatesteket az áramszolgáltató saját hatáskörében elszállítja. Megyeri Sándor osztályvezető elmondta, a pályázat sikere esetén a városban a lámpatestek közel 40 százalékát korszerű, ledes testekre cserélnék. A tanulmányterv számításai alapján a korszerűsítéssel éves szinten a 2012-es árszinteket figyelembe véve körülbelül 20 milliós megtakarítás érhető el.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …