2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Parkrendezés és háttérmunkák az Almásy kastélynál (VIDEO)

Épp egy éve, hogy először ritkították meg a növényzetet a parkban. Akkor az elöregedett, és az épület látványát zavaró lágy- és fásszárúakat távolították el -emlékeztetett Szászné dr. Várkonyi Adrienn, városi főkertész.

Az épülettel kapcsolatban jelenleg háttérmunkálatok folynak. Látványnak persze még most sem utolsó az a régészeti feltárás, mely várhatóan tavasszal újra folytatódik. Mint arról a Gyula Tv tavaly elsőként számolt be, országos jelentőséggel bír az itt talált lakóház, mely a hazai épületfejlődés fontos állomása.

Béres István városi főépítész elmondta, jelenleg a kiviteli terv elkészítésének utolsó fázisában vagyunk.

A szakemberek úgy tervezik, a kiviteli közbeszerzés ideje alatt befejeződnek a régészeti munkák. Ez azért is fontos, mert az épületrehabilitáció megkezdése után erre belátható időn belül nem lesz lehetőség. Márpedig arra jó esély mutatkozik, hogy ez a terület – mely magába foglalja az egykori palánkvárat – az 1500-1600-as évekből is hagyott itt értékes emlékeket.

Az újabb feltárások segíthetnek eldönteni, mennyire voltak hitelesek a középkori várábrázolások. Az egykori palánkvároson belül, mely ma a kastély épülete alatt húzódik, a török korban is álltak épületek, így nem kizárt, hogy értékes emlékekre bukkan a múlt örökségét kutató régészcsapat.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …