2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Kihirdették a drámapályázat eredményét (VIDEO)

A téma a vár 1566-os ostroma volt, mely a török kor legtovább tartó várostroma volt Magyarországon. Gedeon József hangsúlyozta, ez egy fontos pillanat a “nemzet nyári színházának” az életében.

A drámapályázat segíthet abban, hogy autókor átértékelje Kerecsényi László szerepét. A várvédő kapitányt ugyanis sokáig árulónak bélyegezték, de a történelmi tények alapján inkább lehet olyan hősnek nevezni, aki ahelyett, hogy mindenki életét feláldozta volna egy reménytelen helyzetben, megpróbálta megmenteni azt. Dr. Erdész Ádám történész és dr. Görgényi Ernő polgármester is kitért arra, fontos, hogy a korábbi képet az új váltsa fel.

A pályázatot más szempontból közelítette meg dr. Elek Tibor irodalomtörténész. Szerinte a kortárs drámaírás nagyot nyert ezen az ügyön.

Az 50. évfordulóra a várszínház 3 bemutatóval, több kiemelkedő, magyar mű színrevitelével készül. Gedeon József elmondta, Nagy András, Wodianer-Nemessuri Zoltán és Zalán Tibor művét is bemutatják. Ezek közül kettőt felolvasószínházi formában, a később kiválasztandó legjobbat pedig színpadra állítják.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …