2022. június 30., csütörtök
FONTOS

Frakcióülés és demonstrációk Gyulán (VIDEO)

Nagy várakozással tekintenek a frakcióülésre a gyulai országgyűlési képviselők. Dr. Kovács József arra számít, fontos döntések születnek az elkövetkező két évre vonatkozóan. Gajda Róbert szerint jó reklám a város számára, hogy itt rendezik a frakcióülést. Azt mondta, ezt az alkalmat is felhasználják arra, hogy előmozdítsák a térség felzárkóztatását.

Délután előbb a kormány mellett kiálló Békemenet rendezvényére került sor a Kossuth téren. A koldusnak öltözött Szák András szamarával azért jelent meg, mert mint mondta, a balliberális kormányok alatt ellehetetlenítették vállalkozását.

Indulás előtt a Békemenet három alapítója, Bencsik András, Bayer Zsolt és Csizmadia László szól röviden a tömeghez. Meglátásuk szerint az ellenzéki tüntetés értelmetlen, mert a kormány megmentette a gyulai húsipart, a kormánypárti frakciók pedig éppen arról tárgyalnak, hogy miként lehetne az emberek rezsijét tovább csökkenteni.

A Békemenet többek között a “Gyulán nem kérünk a gyűlöletkeltőkből” feliratú transzparenssel indult el a vár felé. Becslések szerint a menetben 1400-1500 ember vett részt. Elöl a “Bajnai-Gyurcsány: együtt tették tönkre az országot.” transzparenssel haladta a főszervezők, majd sorban a többiek, az ország legkülönbözőbb részeiből, de a határon túlról is.

A Kossuth tér túloldalán közben az ellenzék által meghirdetett tüntetés vette kezdetét. Kérdésünkre Szanyi Tibor MSZP-s országgyűlési képviselő azt mondta, ha Gyulán van az országgyűlés kétharmada, akkor itt a helye az egyharmadnak is.

A közel 100 embert felvonultató rendezvényt négy szervezet, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Szolidaritás és a Kobak Klub hozta tető alá. Petíciójukat elvitték a Fidesz frakcióülésére is.

Gyulára a második Orbán kormány idején a rendszerváltás óta nem látott mértékű támogatás érkezett. 2010. óta összesen 11,5 milliárd forint jött, vagy jön a városba. Ezekhez 2,1 milliárd forintos önerő társul, így 13,6 milliárd forint értékben valósulnak meg különböző beruházások. Ezek közül a legnagyobb a 2,4 milliárdból épülő, új élményfürdő. 2 milliárdból lesz tisztább az ivóvíz. Ebből a pénzből a régi hálózat egy részét is felújítják. Összességében 2 milliárdos a Béke sugárút és a Göndöcs kert rehabilitációja. A kormányzat tavaly decemberben 1,8 milliárdos, kiegészítő támogatásban részesítette az önkormányzatot, melyből az a helyi húsipart állíthatja helyre.

Nézze meg ezt is:

Idén is átadták a kitüntetéseket Semmelweis-nap alkalmából

  A Himnusz eléneklésével kezdődött a szerda délután a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán tagkórházában a …