2024. április 19., péntek
FONTOS

Korszerűsítik a Körösök árvízvédelmi szükségtározóit

Bak Sándor elmondta: a beruházások teljes összege meghaladja a tízmilliárd forintot.

A mályvádi tározónál a kivitelezési munkálatok várhatóan a tavaszi hónapokban indulnak, a Kisdelta tározónál pedig nyáron. Az árvízvédelmi projektek az állami tulajdonú árvízvédelmi fejlesztések című program keretében, száz százalékos támogatás mellett, a Környezet és Energia Operatív Program keretéből a Kohéziós Alapok társfinanszírozásával jönnek létre.

Az igazgató kiemelte: a beruházás eredményeként megszűnik a tározók robbantással történő megnyitása, a modern műtárgyak kiépítésével biztonságosabb lesz az árvízvédelem, a tetőző árvízszint optimális időben és mennyiségben lesz levezethető a szükségtározókba, a Felső-Tiszához hasonlóan. Hozzátette: a beruházás a Kettős-Körös árvízvédelmét is pozitívan befolyásolja.

A beruházás keretében Mályvádon korszerűsítik a régi megnyitási helyet, és kiépül egy új felső megnyitóhely, közöttük a töltést megerősítik. A megnyitási helyek közelében ultrahangos vízhozammérő-helyek létesülnek. Az új műtárgyat új út köti majd össze a gátőrházzal, és felújítják a szükségtározókhoz vezető többi utat is – magyarázta Bak Sándor.

A Kisdelta szükségtározónál a megnyitó és a vízleürítő műtárgyakat korszerűsítik, valamint szilárd burkolatú utakat építenek – tette hozzá.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …