2024. április 24., szerda
FONTOS

Ellenőrzik a dohányzással kapcsolatos szabályok betartását )VIDEO)

Az ellenőrzés fontos helyszínei lehetnek a munkahelyek, egészségügyi intézmények, szórakozóhelyek, de a legnagyobb figyelem most nem ezekre irányul, hanem a közterületekre, buszmegállókra, játszóterekre.

Dr. Maráczi Gabriella közegészségügyi osztályvezető hangsúlyozta, a dohányzás szabályaira vonatkozó törvény több fogalmat pontosított. Bizonyos esetekben például nem él az 5 méteres szabály, vagyis ezen belül rá lehet gyújtani. Ez alapvetően akkor lehetséges, ha például több szórakozóhely, intézmény bejárata közel van egymáshoz.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szigor eredményes, vagy a szabályszegők ügyesen bujkálnak a hatóságok elől. Ami tény, 2012-ben nem kevesebb, mint 3440 ellenőrzést hajtottak végre Békés megyében. Ezek közül mindössze négy esetben szabtak ki úgynevezett “egészségvédelmi bírságot”.

Magyarországon a lakosság 29 százaléka dohányzik. Ez a káros szenvedély felel a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések jelentős részéért.

A tüdőrákban elhunytak számát tekintve Magyarország világelső, ennek a betegségnek a 90 százaléka a dohányzás számlájára írható. A passzív dohányzás további súlyos terhet jelent az emberek egészsége számára.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …