2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Tüntettek a devizahitelesek

A kilakoltatási moratórium megszüntetése miatt tüntettek devizaadósokat képviselő civil szervezetek szombaton Budapesten, a demonstrálók a végrehajtások azonnali leállítását és a devizaalapú tartozások teljes eltörlését követelték.

A Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet és több más civil tömörülés által szervezett demonstráció résztvevői a József nádor téren gyülekeztek, majd a Magyar Rádió épülete elé vonultak, megtöltve a Pollack Mihály teret, hogy követeléseiket eljuttassák a médiának.

Az MTI-nek is megküldött követeléseik között szerepel a kilakoltatások és a végrehajtási eljárások azonnali leállítása, továbbá a közjegyzői végrehajtási záradékok kiállításának megtiltása. Követelik továbbá a devizaalapú tartozások teljes eltörlését.

Közleményük szerint “a deviza tőketartozás nyilvántartásáról szóló jelzáloghitelezés (…) tulajdonképpen csak devizában elszámolt pénzügyi konstrukció, ahol a korlátlan kockázatok névlegessége miatt a pénzügyi szolgáltatónak uzsora mértékű árfolyamnyeresége keletkezhet és keletkezett is”.

A civil szervezetek szerint a bankok és az állam felelőssége egyaránt felmerül a devizahiteleknek a lakosság túl széles körében való elterjesztésében, és úgy vélik, hogy jogos az érintett ügyfelek kártérítési igénye.

Álláspontjuk szerint “a tartozások teljes eltörlésének a fedezete részben a magyar jegybanki, részben a hazai pénzügyi szektor és azok anyabanki forrásaiból meg tud valósulni”.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …