2022. július 4., hétfő
FONTOS

A megyei önkormányzatokhoz kerül a Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványok alapítói joga

Az átadást nemcsak a célszerűség indokolja, hanem az is, hogy a konszolidációt követően a megyei önkormányzatok a jövőben alapvetően fejlesztési feladatokkal foglalkoznak majd, így ehhez jobban kapcsolódik az alapítványok tevékenysége is – írta közleményében a Békés Megyei Önkormányzat.

A Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványok többségében a megyei önkormányzatok, települési önkormányzatok és a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány alapításával jöttek létre 1991 és 1996 között, hogy mikrohitelezést, tanácsadást nyújtsanak a vállalkozások, gazdasági szereplők felé. Alapítói jogukat – részben vagy egészben – a megyei önkormányzatok gyakorolták. Ez a jog a közigazgatási rendszer változásával, 2012. január 1-jén az államra szállt át, jelenleg pedig a Megyei Intézményfenntartó Központokhoz, és így – azok 2013. március 31-én történő megszűnéséig – az EMMI irányítása alá tartozik.

A kormány kiemelt céljai közé tartozik a helyi és területi közigazgatási rendszer teljes szervezeti áttekintése és megújítása, alacsony hatékonyságának orvoslása és a struktúra átláthatóbbá tétele. Ennek érdekében alakították ki 2011. január 1-jével a fővárosi és megyei kormányhivatalokat, melyekhez 2012. január 1-jén a megyei önkormányzatok konszolidációja és a megyei intézmények átvétele kapcsolódott.

Nézze meg ezt is:

Negyven fellépő áll a nézők elé Gyula közterületein

  Csütörtök este a Premier Művészeti Szakgimnázium békéscsabai növendékei adtak koncertet a Szent Miklós parkban. Ez …