2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Szókratész védőbeszéde Haumann Péter előadásában (VIDEO)

Haumann Péter Kossuth-díjas művész révén Platón jelentős művét, a Szókratész védőbeszédét hallhatta a közönség. A Nemzet Színésze gyakorlatilag ezzel az előadással lett ismert, már pályája legelején egyfajta védjegyévé vált. Annak idején a Dunántúli Színházak Fesztiválján Gyurkó László, a 25. Színház igazgatója szúrta ki magának ebben a produkcióban az ígéretes fiatal színészt, és azon nyomban szerződést kínált neki. Haumann persze tovább játszotta a Szókratész védőbeszédét Pesten is.

Az időszámítás előtti görög filozófia nagy korszakának vezető személyét megtestesítve Haumann Péter egy lázasan kutató, elmélyülten töprengő, de olykor heves, akár könnyen dühbe jövő, aztán ezen is elgondolkodó tudóst személyesített meg. A színművész szerint Platón műve sok üzenetet hordoz a mai kor számára.

Szókratész védőbeszéde Platón alkotói korszakának első feléből származik, és a jeles filozófus, Szókratész perét mutatja be. Legfontosabb mondanivalója az, hogy az ember érje be annyival, amennyi megélhetéséhez elég, és fordítsa fennmaradó idejét saját maga és a közösség tökéletesedésére.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …