2022. július 4., hétfő
FONTOS

Támad a belvíz, vonul az ár a folyókon (VIDEO)

A helyzet nem okoznak meglepetést annak, aki gyakran jár a Gyula és Szabadkígyós közötti úton. A belvízi elöntés helyenként olyan, mintha egy-egy nagyobb tó alakult volna ki. A térségben több, mint 13 ezer hektár van víz alatt. Ennek több, mint a fele vetés és szántó.

A Kettős-Körös menti Büngösd II-es telepnél már két ideiglenes szivattyú dolgozik. Ezek egyenként másodpercenként fél köbméter vizet emelnek át a folyóba. Csak ennek köszönhető, hogy az értékes mezőgazdasági területet nem borítja víz.

A békési III-as szivattyútelepnél az Élővíz-csatornába vezetett belvizet öntik át a folyóba. A gépek néhány nap alatt 30 köbméternyi uszadékot szedtek össze. Kincses István gépész és munkatársai 24 órás szolgálatot látnak el. Ezek a szivattyúk másodpercenként 3 köbméter vizet képesek átnyomni a Kettős-Körösbe.

Kedden még egy kivételt jelentett, szerdán viszont már a térség valamennyi folyójának összes szakasza árvízvédelmi készültség alatt volt. Az ár elöntötte a szanazugi strandot és az itteni üdülőövezetet. A kemping tulajdonosa csónakkal takarított, szedte ki az elakadt hulladékot.

Békésen a Kettős-Körös közel fél méterrel a harmadfokú készültséget jelentő 750 centiméter felett járt, a készültség itt is harmadfokú volt. A Körösök felső szakaszán már apad az ár, a Hármas-Körösön viszont a napokban kezdődik a tetőzés.

Nézze meg ezt is:

Negyven fellépő áll a nézők elé Gyula közterületein

  Csütörtök este a Premier Művészeti Szakgimnázium békéscsabai növendékei adtak koncertet a Szent Miklós parkban. Ez …