2024. április 26., péntek
FONTOS

Újabb ár Antnál, a termést veszélyezteti a belvíz

A figyelőszolgálat intenzitása sem csökkent, a vízügyi igazgatóság szakemberei rendületlenül járják a töltéseket.

A védművek az elmúlt néhány hétben komoly terhelésnek voltak kitéve, a folyó egy hónap alatt most hetedik alkalommal árad.

– Nagy víz terheli a védműveket, egyre több jelenséggel találkozunk. A hosszra vetítve 8-9 százalékban vannak különböző szivárgások – mondta Réti László, a szakasz védelmi vezetője.

A Fehér-Körösön pénteken másodfokú volt a készültség, a folyó szintje így is 5 méter felett volt. Az elmúlt napon csak a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén 913 ember vett részt az árvízi védekezésben.

Szomorúan mutatja Puskás Sándor agronómus azt, ami egész Békés megyére jellemző. Az esőzések miatt már akkora a belvíz, hogy legalább 20, de valószínűbb a 30%-os terményveszteség.

A helyzetet fokozza az, hogy ez csak az őszi vetésre igaz. A tavaszi vetésnél még legalább 20%-ot tesz ki a kár. De ezt még nem lehet tudni, hiszen sok tavaszi növény még nincs a földben. A lucerna elvetése csúszik, a tavaszi árpáé pedig egyenes elmarad. Ahogy Puskás Sándor fogalmazott: áprilisi árpa, maradjon a zsákba’.

A szakember azt is elmondta, hogy mindössze két hét fog jutni azokra a munkálatokra, melyekre normális esetben hat hét szokott lenni. A víz akkora gondot okozott, hogy nincs az a jármű, mellyel rá lehetne menni a földre.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …