2022. január 27., csütörtök
FONTOS

Feltámasztanák a sertéstenyésztést a megyében (VIDEO)

A munkacsoportot bemutató sajtótájékoztatón elhangzott, egy felmérés szerint Magyarországon egy fő évente 27 kg sertéshúst fogyaszt el, így igencsak komoly igény lenne 3 millió sertésre évente. A munkacsoport egyik nem titkolt célja az, hogy a dán és német import sertést helyett Békés megyei hús kerüljön az asztalokra és a húsfeldolgozó üzemekbe. A sajtótájékoztatón részt vett Horváth István, a magyar sertésprogram miniszteri biztosa is, aki elmondta, égető szükség van arra, hogy gyorsan dolgozzák ki a programot, mert nem csak Magyarországon, hanem egész Európában lesz igény a magyar sertésre.

Az üzleti terve szerint több ezer tonnát feldolgozó Gyulahús Kft. ügyvezetője szerint fontos egy ágazatként kezelni a sertés nevelést, a felvásárlást, a feldolgozást és az eladást, mert csak így lehet segíteni egyszerre mindenkit. A Gyulahús Kft. jelenleg több európai országból rendel húst, mert sem a Békés megyei, sem a magyar piac nem tudja mennyiségben kiszolgálni a céget.

A kormány kutatómunkára, technológiai fejlesztésekre és ezekkel a magyar sertésprogram beindítására 2,6 milliárd forintot biztosít.

Nézze meg ezt is:

Újra reneszánszát éli Magyarországon a pálinka

A 2008-as magyar pálinkatörvény újraszabályozta, hogy mit nevezhetünk pálinkának. Csak Magyarországon termett, feldolgozott és desztillált, …