2024. április 24., szerda
FONTOS

Kevéssel a britek mögött a foglalkoztatás Gyula térségében

A gyulai térség az aktuális, júniusi adatokra építő felmérés szerint Békés megye munkaügyi ranglistáját is. A megyei munkaügyi központ adatai szerint az Eleket, Kétegyházát és Lökösházát is magába foglaló egységben 8,2 százalékos a munkanélküliség. Ezt Szarvas követi 8,4, Gyomaendrőd 9,7, Orosháza 11,7, majd Békéscsaba 12,6 százalékkal. Békésben a legrosszabb helyzetben a sarkadi központú térség van, ott 23,1 százalék állástalan hivatalosan.

Ezek a számok különösen figyelemre méltóak olyan szempontból, hogy az országos átlag 11,2 százalék, a régiós 12,3, a megyei pedig 14,2.

Érdekes tény, hogy a nyilvántartott álláskeresők száma a 2012. júniusihoz képest 553-mal 1493-ra csökkent a gyulai térségben. Ez a szám Orosházán például 2600, Békésen 1900, Békéscsabán pedig 5650.

A gyulai munkaügyi kirendeltség vezetője, Zelenyánszki Miklós a Gyula Tv 3Téma című műsorában az adatokat elemezve azt mondta, a jó pályázatoknak és programoknak köszönhetően se a nők, se az idősebbek nincsenek nehezebb helyzetben. Van olyan 50 év feletti dajkájuk, akit CNC esztergályossá képeztek át, és remekül helytáll ebben a szakmában.

Eddig 1200 ember jutott a gyulai térségben közmunkához. A szakemberek szerint e program egyik legfontosabb célkitűzése az, hogy segítse a későbbi elhelyezkedést a versenyszférában, illetve a segélyek helyett az érintettek a munka világában szerezzenek – egyre inkább szakmához köthető – gyakorlati tapasztalatot.

Zelenyánszki Miklós kérdésünkre válaszolva ugyanakkor elmondta, nagyobb megbecsültségnek örvend a közmunka egy-egy kisebb településen, mint például Gyulán.

Országos összevetésben is eredményes volt Békés megye a munkahely-teremtő és -megőrző támogatások lehívásában. A jövőben a munkaadóknak érdemes lesz figyelniük a munkahelyek teremtésére vonatkozó kiírásokra, ugyanis a szakértők szerint ezek komoly lehetőségeket kínálnak.

További részletek a 3Témában.

Nézze meg ezt is:

Népszerű volt a baromfi a kisállatbörzén

Az idén második alkalommal rendezték meg a kisállatbörzét a fürdővárosban. A szombat délelőtti, a gyulai …