2024. április 19., péntek
FONTOS

Piros pollenriasztás térségünkben

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai alapján készült térképen az látszik, hogy az ország keleti határszakasza mentén is elérte a parlagfű pollenkoncentrációja a 30-49 pollenszemet légköbméterenként.

Ezért az OKI ezekre a tájakra I. fokú, piros riasztást adott ki. Emellett hazánk túlnyomó részén figyelmeztető, narancs jelzés van érvényben. A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan a következő napokban, hetekben emelkedni fog, az arra érzékenyek készüljenek fel tüneteik erősödésére.

 

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül és a http://oki.antsz.hu/ címen, illetve a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon keresztül érhető el. A térkép az Ambrosia pollenkoncentrációjának adott hétre jellemző, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást, míg ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul.

Fontos megjegyezni, hogy a grafikus ábrázolás egy-egy térség átlagos pollenhelyzetének megítéléséhez ad viszonyítási alapot, azonban egy parlagfüves terület mellett elsétálva a megadott jelzés szerinti egészségügyi terhelés többszöröse érheti a szervezetet. További információk és részletek a http://oki.antsz.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf címen.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …