2024. április 19., péntek
FONTOS

Elhivatottak vagyunk Szent István művének folytatására

“A történelem kereke gyakorta fordult a több mint ezer esztendő alatt, amióta a magyarság ezen a földön él, és amióta felhangzott az első magyar szó a Kárpátok zengő bércei alatt.  Nemzetünk életének egy ilyen nagy fordulata volt a Vérszerződés és a Honfoglalás után Szent István műve. Első nagy királyunk, amikor államot  alapított számunkra, egy erős, keresztény országot hagyományozott ránk.

Ahhoz, hogy egy nemzet több mint ezer éven keresztül meg tudjon maradni itt, Európa szívében, két dologra van szükség. Egy: biztos alapokra, amelyekre mindig lehet támaszkodni, és kettő: folyamatos megújuló képességre, amellyel alkalmazkodni tudunk a világ újabb és újabb kihívásaihoz.

A megújuló képességéről és kreativitásáról a magyarság pedig már számtalanszor tanúbizonyságot tett. Elég, ha csak az egy főre jutó Nobel-díjasok számára gondolnunk, vagy mindarra a találmányokra, amelyet magyar emberek  adtak a világ számára.

Tehát a hagyományőrzésnek és a megújulásnak egyszerre kell jelen lenni a mindennapi életünkben és a gondolkodásunkban, augusztus 20-ika is ezt példázza számunkra. Szent István az államalapítással hagyományt és értéket teremtett, és egy egész nemzet, egy egész ország gondolkodását újította meg nagyon rövid idő alatt.

Mindazok, akik nyitott szemmel járnak Békés megyében, láthatják, hogy ma bennünk is megvan a kellő szándék és a szükséges elhivatottság az értékmegőrzésre és az új utak keresésére egyaránt.

Hadd kívánjak minden Békés megyei embernek Szent István király imájával áldott és békés ünneplést, szép napot.

„A mélységből kiáltok Hozzád, hallgass meg Uram!

Taníts meg, hogyan kell a gyengékhez lehajolni, s hogyan kell féktelen erővel egyenesen állni.

Taníts szelíd szóra, ha bántások érnek, s hideg mosolyra, ha jogtalan dicsérnek. Adj erőt napközben, hogy el ne fáradjak, s fáradtságot este, hogy rögtön Taníts meg lendülni, ha Reád találtam, s hirtelen megállni, ha utat hibáztam. Ez a kívánságom, ez maradjon végleg, de ha másként szólnék, nagyon szépen kérlek, ne neheztelj reám, ne fordítsd el orcád, hiszen a mélységből kiáltok fel.

Farkas Zoltán

Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …