2024. április 20., szombat
FONTOS

A kiszolgáltatottságról konferenciázott a levéltár (VIDEO)

Ezért kerülhettek egymás mellé a 18. századi leányanyák, az otthonuktól távol tanuló diákok és különböző, társadalmi, politikai üldöztetést elszenvedett csoportok. Utóbbihoz kapcsolódott Szakály Sándor előadása Kozma István és Stomm Marcell tábornokok elítéléséről a Rákosi-korban.

Erdész Ádám a Kner család életén keresztül mutatta be az antiszemitizmus és a zsidótörvények hatását. A családból sokan a maradás mellett döntöttek, de volt, aki elhagyta az országot. Héjja Julianna Erika a leányanyák és a házasságon kívül született gyermekek megítélésével foglalkozott. Márton Áron püspök házi őrizetéről és megfigyeléséről, annak máig jelentőséggel bíró hatásáról is tartottak előadást. A tematikához illeszkedett a külföldön tanuló diákok nehézségeiről szóló előadás is.

Az előadók figyelmet fordítottak a szorongatott helyzetbe került emberek, csoportok védekezési stratégiáira, az őket körülvevő társadalmi hálóra és az elutasítás jellegzetes példáira. Ha a téma és a források alkalmat adtak erre, a traumák feldolgozásának, esetleg feledésének mintáiról is szó esett.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …