2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Gyula megőrizte helyét az élbolyban

Hóviharokkal nehezített, hűvös tavasz jellemezte a tavalyi évkezdetet, de a szállásadók számára mégis jól alakult a 2013-as év. A Szallas.hu portál felmérése szerint a belföldi turizmus 2014-ben további 3-4 százalékkal nőhet azt követően, hogy előzetes adataik szerint a tavalyi évben 4,5 százalékkal bővült . A jó eredmény elsősorban az erős nyárnak köszönhető, valamint annak, hogy a balatoni régió népszerűsége – többek között az egymást érő rendezvények révén – újra emelkedni kezdett. A mobileszközökről indított foglalások aránya megduplázódott, és minden ötödik szállóvendég SZÉP-kártyával fizetett. Megyei szinten Somogy magasan vezeti a foglalási számok alapján felállított sorrendet. 

Tavaly átlagosan 53 ezer forintot költöttünk a statisztikák szerint belföldi szálláshelyre, vagyis 8 százalékkal többet, mint 2012-ben. Az apartmanokért a korábbinál 9 százalékkal magasabb árat fizettek, ráadásul az erős nyárnak köszönhetően több foglalást is regisztráltak ebben a kategóriában. Ezzel párhuzamosan a panziók népszerűsége csökkent, és a 3 csillagos szállodák eredménye is stagnált, míg a 4-5 csillagos hotelek foglalási számai növekedtek. 

A Szallas.hu 2013-as évre vonatkozó foglalási adatai szerint megduplázódott a mobileszközökről indított foglalások aránya, ma már ez adja a foglalások 6 százalékát, és minden ötödik szállóvendég SZÉP-kártyával fizetett.

Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója úgy látja: az online piac részesedése tovább erősödött a szállásfoglalások terén, így várhatóan 12-15 százalék közötti forgalomnövekedéssel lehet számolni. A piac nagyságát mutatja az is, hogy a portálon csaknem 11 ezer belföldi szálláshelyre lehet foglalni. Hozzátette, hogy különösen keresettek voltak a kuponos szállásajánlatok, ez a szegmens 25 százalékkal bővült 2013-ban.

A családos utazások jelentősége növekedett az elmúlt évben, ezt nyáron az apartmanok, az őszi-téli szezonban pedig a wellness szállók szolgálják ki legjobban – mondta a Szallas.hu ügyvezető igazgatója.

A portál statisztikái alapján a legtöbb foglalást a somogyi településeken regisztrálták, minden hatodik szállást itt kötöttek le. Somogy megye ráadásul a 2012-es évhez képest csaknem kétszeresére növelte előnyét a második helyen álló Zala megyével szemben. Veszprém részesedése az online szállásfoglalásokból szintén emelkedett, ezzel szemben csökkent Vas, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megye népszerűsége a belföldi utazók körében. 

A városok ranglistájának első tíz helyén nem volt nagy változás a 2012-es évhez képest: még mindig Siófokra utaztak a legtöbben pihenni, a Balaton fővárosát Hajdúszoboszló és Budapest követte a népszerűségi sorban. Balatonlelle ugyanakkor kiesett a TOP10-ből, helyette Szeged került a legkeresettebb célpontok közé. Zalakaros foglalási számai révén két hellyel előbbre került, 2013-ban már a hetedik legnépszerűbb desztináció volt. 

A szálláshelyek népszerűségében az ár mellett egyre fontosabb faktor a minőség is. Az egy éjszakára eső foglalási díj csökkenése a közeljövőben valószínűleg megáll, a szállásadók egyre inkább a felkínált plusz szolgáltatásokkal tudnak majd versenyezni az utazókért.

 

Top 10 belföldi utazási célpont 2013-ban 

(Zárójelben a 2012-es helyezések)

 

1. Siófok (1.)

2. Hajdúszoboszló (2.)

3. Budapest (3.)

4. Eger (4.) 

5. Balatonfüred (5.)

6. Gyula (6.) 

7. Zalakaros (9.) 

8. Szeged (-) 

9. Hévíz (8.) 

10. Sopron (10.)

Nézze meg ezt is:

Helyszíni szemle miatt lezárják a Sarkad és Gyula közötti útszakaszt

A Gyulai Rendőrkapitányság 2024. április 19-én, pénteken 10 óra és 11 óra 30 perc között …