2024. április 26., péntek
FONTOS

Miért barna az Élővíz-csatorna vize

Az elmúlt hetekben lehulló kiadós helyi csapadék és a folyóinkon levonuló árhullámok következtében, sok helyen telítődtek a csapadékvíz- és a szennyvíz-levezető rendszerek. Ennek eredménye, hogy nagy területek kerültek víz alá.

A városi csapadékvíz az Élővíz-csatornába kerül, amelybe július 8-án és 9-én nagy mennyiségű, hordalékkal terhelt víz és belvíz ömlött. Ennek következtében az Élővíz-csatorna vize sötétbarna színűvé vált. Ezt követően, a folytatódó esőzések miatt, július 12-én reggelre a Fekete- és a Fehér-Körösön árhullámok keletkeztek. A megnövekedett vízhozam által a víz nem tudott letisztulni. Az árhullámok vizének levezetéséhez szakaszos frissítővíz-betáplálás történt. A frissítővíz az árhullámok hordalékos vizéből származott, világosbarna volt.

Az Élővíz-csatorna időnként barna színét csupán természeti folyamatok – a szélsőséges természeti és időjárási viszonyok – eredményezik, nem pedig a csatornába került szennyezésektől származik. A Gyulán, Békéscsabán, Békésen átfolyó Élővíz-csatorna elsődleges funkciója a káros vizek elvezetése és az öntözővizek biztosítása. Ez határozza meg a csatorna üzemeltetésének rendjét.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …