2024. július 16., kedd
FONTOS

A moldovai Bălți-ról érkezett delegáció (VIDEO)

Emellett Európa legzöldebb városai közé sorolják. A várossal Gyula 20 éve kötött testvérvárosi megállapodást, ám ez hosszú időn át nem bizonyult igazán élőnek. Egyfajta áttörésként is lehet értékelni, hogy csütörtök délelőtt egy zömmel diákokból álló delegáció látogatott a gyulai városházára.

– Nagyon örülünk, hogy itt lehetünk Gyulán. Jó lehetőségnek tartom, hogy megismerhessük Magyarország ezen részét. Ez már csak azért is fontos számunkra, mert Trianon óta nincs közvetlen kapcsolatunk, nincs közös határszakasz. Városunkban egyébként magyar közösség is működik, és bár a nyelvet nem nagyon gyakoroljuk, de az identitás erősnek mondható, többen magyar ősökkel bírnak – mondta a delegációt vezető Vladimir Victor Ungurean.

A gyulai városvezetés örömmel vette, a bălți delegáció látogatását. Kónya István alpolgármester azt mondta, bízik benne, a következő időszakban sikerül érdemi tartalommal megtölteni a kapcsolatot. A delegáció már több gyulai nevezetességgel megismerkedett, a legnagyobb élményt eddig a vár jelentette számukra.

Nézze meg ezt is:

Egy II. András korabeli, 1212-ben kelt oklevél másolatát tanulmányozta Halmágyi Miklós

    Többnyire 18, 19 valamint 20. századi források találhatók a Magyar Nemzeti Levéltár Békés …