2021. július 30., péntek
FONTOS

Három napon át szinte minden a mézről szólt (VIDEO)

A versenyen még a cukrászok is a méhészet világát jelenítették meg. Egy, a videóban látható méhet több szempontból is nehéz cukorból elkészíteni. Az olimpiai bajnok Erdős Hanna ezúttal a szervezőket erősítette, ő a nagyváradiak fejlődését emelte ki.

A három napos program során szinte minden a mézről szólt Gyulán. A hetedik méz- és mézeskalács fesztiválon a kevés, ezért dráguló akác és a különböző, díszes mézek mellett nagyot emelkedett a repce ázsiója. Nagy volt a kereslet a megfázásos betegségek ellen kiváló hársméz iránt is.

A fesztiválon számos mézeskalács különlegességet is megcsodálhattak az érdeklődök. A mézeskalács készítés hagyománya az 1600-as évekre nyúlik vissza, de ma már az új igényeknek, az új ízléseknek megfelelően készítik ezeket a mézes finomságokat. A jó tésztarecept mellett a mézeskalács készítés egyik legfontosabb része a tojásfehérjéből és cukorból készült díszítés, ami a végleges formáját adja meg a süteménynek. Vannak, akik előre rajzolják a mintát és tűvel bejelölik a díszítés vonalát. A rendezvény idei mézkirálynőjét öt jelentkező közül választották ki, Vas Boglárka nagyon örült, hogy Vas Boglárka lett ebben az évben a szerencsés.

Megválasztották az év mézét is, amit idén egy Pest megyei, közelebbről szentmártonkátai méhész termelt. Szántai Ferenc már 2011-ben arany érmet nyert az akác, illetve vegyes virágmézükkel is. A zsűri kóstolással és labor vizsgálat alapján választotta ki a vegyes alapanyagú különlegességet. – Ebben minden megtalálható volt szerintem, egy kis akác, egy kis dohány, egy kis galagonya, azért lett a legfinomabb édesebb, selymesebb – mondta a győztes.

A gyulai méz-és mézeskalács fesztivált immár hetedik alkalommal rendezték meg, az esemény legfontosabb üzenete a hazai mézfogyasztás népszerűsítése volt

Nézze meg ezt is:

Miért nem működik a „már százszor megmondtam!”?

Az egyházmegye Pasztorális Helynökségének Családközpontja május 20-án a gyulai Nádi Boldogasszony-templomban szervezett programot. Uzsalyné Pécsi Rita …