2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Javítanák az 50 felettiek munkaerő-piaci pozícióit (VIDEO)

Az alapproblémát – és ebben nincs lényegi eltérés az uniós tagállamok között – az jelenti, hogy az európai társadalmak egyre inkább öregszenek. A statisztikai adatok szerint 2060-ra a közösség tagjainak egy harmada 65 évnél is idősebb lesz. A demográfiai problémákra való figyelmeztetés mellett Gajda Róbert kormánymegbízott kiemelte a munkaügyi központ aktivitását. Emlékeztetett, több sikeres pályázat után most itt az újabb, mely nemzetközi keretek között megoldást egy fontos problémára.

Európában az elöregedés eredményeképpen 17-ről közel 30 százalékra nő a nyugdíjasok aránya a következő 45 év alatt. Az unió ezért is támogatja, hogy hogy már most szülessenek olyan javaslatok, jobb esetben intézkedések, melyek segítenek kezelni a problémát. Egy ilyen program az is, melynek részeként Békéscsabán most lengyel, német és máltai szakemberek tanácskoznak.

A hasznosítható tapasztalatok közül Nagy Ágnes, a megyei munkaügyi központ igazgatója kiemelt egy lengyelországi gyakorlatot, melyet konzervátor programnak neveznek. Ebben az 50 évnél idősebbek pályafutását egy mentor gondozza, és nem csak addig figyel oda rá, amíg munkába áll, hanem utána is segíti, hogy jól be tudjon illeszkedni, és minél zökkenőmentesebb legyen a napi feladatellátása.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …