2024. április 20., szombat
FONTOS

Pálffy Albertre emlékeztek

A sajtó szabadságát is fontosnak tartó, nem hivatalos, civil „gyorstalálkozón” Árpási Zoltán osztotta meg gondolatait a közönséggel. Pálffy mint hírlapíró jelentőset alkotott, a sajtótörténet őt tekinti a korszerű újságírói stílus magyarországi megteremtőjének – mondta a Táncsics Mihály és Vasvári Pál díjas újságíró. Lapját mindvégig a forradalmiság, és a kritikus stílus jellemezte. A „Márczius tizenötödike” című újságot este héttől rikkancsok terjesztették, az emberek még a színházi előadásokról is kiszaladtak az utcára egy-egy példányért – volt aki azért, mert egyetértett az abban leírtakkal, más pedig bosszankodni szeretett rajta. A forradalom lapját 1849 júliusában be is tiltották, de számonkérésre már nem kerülhetett sor. Pálffy 1852 után tért vissza Pestre, de letartóztatták és a csehországi Budweissbe száműzték. Két év múlva tért haza újra regényeket írt, a Kisfaludy Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia is tagjává választotta. Gyulán a mai Enwoldt Elíz Óvoda területén volt Pálffy Albert szülőháza, ahol emléktábláját Gyulai Pál kritikus ünnepi beszéde után 1899-ben avatták fel. A márványtáblára az emlékverset a kor nagyszerű költője Szász Károly írta, a domborművet Kallós Ede készítette. Később a ház lebontásakor a sarkon kialakított emlékhelyen helyezték el az emléktáblát.

Az 1990-es években vandál kezek szétverték az alkotást, Széri Varga Géza szobrászművész formázta újra az emlékezet alapján. Az új domborművet 1998-ban avatták fel.Az emlékezés végén a szervezet elnöksége nevében Baloghné Patkás Katalin, Szalai Katalin és

Durkó Károly helyezett el koszorút az emléktáblánál. A Gyulai Városbarátok Köre tagjai főhajtással emlékeztek a gyulai születésű íróra-újságíróra, az 1848-as forradalom egyik előkészítőjére. Kezdeményezésükkel mindenkinek a figyelmét szeretnék felhívni Gyula méltatlanul elfeledett hősére: Pálffy Albertre – írták.

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …