2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Ünnepi megemlékezés Gyulán (VIDEO)

Hermann Róbert történész rendhagyó beszédében nem 1848. március 15-re, hanem az egy évvel későbbi eseményekre koncentrált. Sorra vette az események legfontosabb szereplőit, és arról beszélt, ki mit csinált 1849. március 15-én. Petőfi Sándor nem ünnepelt, ő a napot Kolozsvár és Debrecen között töltötte egy gyorskocsiban. Kossuth napja is munkával telt, ő a cibakházi táborban tartózkodott, a magyar fősereg ezekben a napokban kezdte meg az áttörést a Tiszán. Feleségének azt írta: Ti most ünneplitek Debrecenben március 15-ét, nem tudom ugyan, hogy mit ünnepeltek rajta, mert ezen a napon egy kis pesti lármánál egyéb nem történt.”

Hermann Róbert kiemelte, akkoriban március 15-ét nemcsak Magyarországon és a magyar kormány fennhatósága alatt álló területeken, hanem a Habsburg Birodalomban is ünnepelték.

Az ünnepi műsorban Benkő Péter színművész és Varga Miklós előadóművész közreműködött. Délután, a városházán elismeréseket adtak át.

Posztumusz Kiváló Polgár lett Becsy Károly atléta. Kiváló Polgár kitüntető címet vehetett át prof. dr. Fodor Lajos, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

Gyula Városért kitüntetéssel ismerték el Kovácsné Murvai Zsuzsanna munkáját.

Ugyanezt az elismerést kapta meg Köstner István ügyvéd és az Összefogás a Sérült Gyermekekért Közhasznú Egyesület. Gyula Város Oktatásáért kitüntetést adományoztak Farkas Máriának, az Erkel Ferenc Gimnázium nevelési igazgatóhelyettesének és Luczai Miklósnak, a Nicolae Balcescu Román Gimnázium nyugalmazott pedagógusának.

Abdulrahman Abdulrab Mohamed gyermekgyógyász Gyula Város Egészségéért kitüntetésben részesült. Gyula Város Szolgálatáért kitüntetést adományoztak Kocsisné Zanócz Margit építéshatósági osztályvezetőnek és Bagyinszki Zoltán közművelődési ügyintézőnek.

Gyarmati István-díjat Herjeczki Jánosné, a Máltai Szeretetszolgálat gyulai csoportjának szakszolgálati vezetője.

A rendezvényt az Erkel Ferenc Társaság történelmi hangversenye zárta.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …