2021. január 18., hétfő
FONTOS

Őszi, téli közlekedés: változnak a látási- és útviszonyok

Békés megyében 2015. november 2-án 12 óráig több közúti közlekedési baleset is történt. A 4 személyi sérüléssel járó ütközésben az elsődleges információk alapján 5-en szenvedtek 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülést. Emellett 6 anyagi kárral járó balesetnél is intézkedtek a rendőrök. A történtek kapcsán a rendőrség figyelmet kér közlekedőktől.

Az őszi, illetve téli hónapokban a közúti balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően közlekednek. Ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok jelentik.

A járművezetőknek figyelembe kell venniük ezeket a körülményeket és a biztonságos közlekedés érdekében gondot kell fordítaniuk járműveik átvizsgálására, karbantartására. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. Fontos a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék, páramentesítő. Gyakori, hogy a szélvédő menet közben belülről párásodni kezd. Veszélyes, ha a jármű vezetője nem vagy nem jól lát ki a szélvédőn, ezért a szellőztető-, illetve a párát leszárító fűtőberendezésnek is jól kell működnie. Tanácsos száraz törlőt is bekészíteni a kesztyűtartóba.

A köd, a szitáló eső, a nedves, csúszós utak az év utolsó és első hónapjaiban mindennapossá válnak. A látótávolság jelentősen lecsökkenthet, így a szembejövő forgalom már csak nagyon közelről észlelhető, illetve a közeledő jármű távolsága, sebessége rendkívül nehezen becsülhető meg. Ezért az előzés fokozott körültekintést igényel. Főleg éjszaka, de nagyon gyakran a nappali órákban is jellemző lesz a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és a nedves útszakaszok hirtelen válthatják egymást. Nagyobb követési távolságot kell tartani, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata. Rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

Az izzók fényereje sokévi használat után akár a felére is csökkenhet. A különböző szennyeződések, sár és vízpermet jelentősen ronthatják a fényerőt, ezért rendszeresen ellenőrizni kell a fényszórók állapotát. Az őszi, téli közlekedésre való felkészülésben a „Látni és látszani” kampány keretén belül Békés megyében is szervizek és optikák segítik díjmentes vizsgálatokkal a közlekedőket. Az akció részletei a http://www.latnieslatszani.hu/ oldalon olvashatóak.

Nézze meg ezt is:

Baleset Békésen és Gyomaendrődön

Békés megyében 2021. január 14-én két személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés a …

Vélemény, hozzászólás?