2024. április 19., péntek
FONTOS

Elképzelt árvízi veszélyhelyzetet gyakoroltak

A gyakorlat azt feltételezte, hogy egy rendkívüli árvíz alakul ki a Körösök mentén. Az előrejelzések ismeretében, a Fehér-, Fekete- és Sebes-Körös heves áradása, valamint a Tisza tartósan LNV (valaha mért legnagyobb vízállás) közeli vízállása miatt, III. fokú árvízvédelmi készültség került elrendelésre a KÖVIZIG valamennyi védvonalán. A Kormány 2015. november 5. 11 órától veszélyhelyzetet hirdetett ki, a Békés-megyében a Körösök mentén kialakult árvízhelyzet miatt. Szükségessé vált lánctalpas katonai úszógépjárművek, helikopterek kirendelése. A Fekete-Körös heves áradása miatt, üzembe kellett helyezni a Mályvádi árvízi szükségtározó országhatár közeli, felső megnyitási helyét.

A megnyitást követően, 8 óra múltán töltésszakadás következett be Kisháza (Chesa) alatt, a Fekete-Körös bal partján. Emiatt visszazárásra került a mályvádi felső megnyitási hely, és közerő bevonásával védekezési tevékenység indult az országhatár mentén húzódó Trianoni töltésen. Összesen mintegy 32 millió m3 víz ömlött a tározóba, melynek hatására a mértékadó Anti vízmércén 120 cm-rel csökkent a tetőző vízszint. A Fehér-Körös árhulláma határon túli eredetű olajszennyezést is szállított hazánk területére, melynek elhárítását a Gyulavári híd alatt kialakított kárelhárítási helyen kellett elvégezni.

Többek között ezen eseményeket kellet “virtuálisan” megoldania a szakembereknek, mely kapcsán igen összehangolt munkára volt szükség. A törzsvezetési gyakorlaton – az árvízvédelmi információs rendszeren keresztül – a kitalált esemény kapcsán szükségessé váló intézkedéseket és tájékoztatásokat a törzsvezetés megtette. A gyakorlat végén a résztvevők közösen elemezték a feladatokra adott reakcióikat, értékelték az elrendelt beavatkozásokat.

Képek a Galériában.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …