2024. április 20., szombat
FONTOS

Áfacsaló bukott le Gyulán

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérlete és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsítja a férfit, aki más cégek mellett egy gyulai székhelyű betéti társaság üzletvezetője volt. A gyanúsított egy bt. képviseletében eljárva 1-1 szerződést kötött két szintén gyulai székhelyű kft.-vel, amelyek szintén az irányítása alatt álltak; a szerződések értelmében az egyik kft.-től műtrágyát, míg a míg a másik cégtől aprító- és brikettáló gépeket vásárolt a bt. összesen 228 millió forint értékben. A vállalkozó műtrágyát adott el papíron a saját cégein belül és az áfát megpróbálta visszaigényelni

A férfi az utólag benyújtott áfa-bevallásában összesen 48 millió forint általános forgalmi adót igényelt vissza. Az adóhatóság a visszaigényelt adó kiutalását megtagadta, mivel kiderült, hogy a számlák valótlan tartalmúak, a műtrágya és a gépek vásárlása a valóságban nem történt meg. A gyanúsított azon bukott le, hogy a szerződések megkötésének időpontjában, szeptember 28-án és 30-án a két gazdasági partner még nem is létezett, azok létesítő okiratának kelte ugyanis 2015. október 07. napja volt; a szerződéseken feltüntetésre került továbbá a két kft. adószáma és bankszámlaszáma is, holott azokat csupán 2015. október 13. és 16. napján kapták meg.

A kényszerintézkedés kezdeményezésére azért került sor, mert alaposan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén a még fel nem talált tárgyi bizonyítási eszközök, okiratok elrejtésével, megsemmisítésével a bizonyítást meghiúsítaná vagy megnehezítené, illetőleg a bűnismétléstől is tartani lehet.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsított előzetes eltartóztatását 30 napra elrendelte. A férfi azért került előzetes letartóztatásba, mert a hatóságok attól tartanak, hogy a bizonyítékokat eltünteti, vagy megsemmisíti és ez megnehezítené a nyomozást.

Nézze meg ezt is:

Karitatív rangadóra készülnek

  A Gyulasport Nonprofit Kft cégfilozófiájának kiemelt területe a karitatív segítségnyújtás, ami a jövő hétvégi …