2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Nyílt nap civileknek a törvényszéken

A nyílt napot dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta a civil szervezetek tevékenységének kiemelt szerepét, valamint azt, hogy a Gyulai Törvényszék a jogszabályok által lehetővé tett kereteken belül igyekszik segíteni a működésüket. Ezt szolgálja például a hétfői napokon megtartott „Civil konzultációs nap” is, ahol hozzáértő bírósági dolgozóktól kapnak tájékoztatást a civil szervezetek képviselői.

A szakmai nyílt napon dr. Réfi Edit és dr. Tóth Andrea törvényszéki titkárok tartottak előadásokat, melyek során külön tárgyalták az alapítványokra és az egyesületekre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, a legfontosabb változásokat, valamint ismertették a létesítő okiratokban, beadványokban és kérelmekben leggyakrabban előforduló hibákat és hiányosságokat. Az előadások végén alkalom nyílt arra is, hogy a résztvevők kérdéseket tegyenek fel a titkároknak. A szakmai nap megtartásának szükségességét igazolta, hogy számtalan kérdés hangzott el, melyek részben az előadásanyagokhoz, részben pedig az egyes civil szervezetek működéséhez kapcsolódtak.

A rendezvény aktualitását az adta, hogy a civil szervezetek 2016. március 15. napját követően kizárólag az új Polgári Törvénykönyvnek megfelelő létesítő okirat alapján, és csak e törvény rendelkezéseinek eleget téve működhetnek. Ennek teljesítéséhez ugyanakkor az szükséges, hogy – azon szervezetek, amelyek eddig ezt nem tették meg – 2016. március 14. napjáig változásbejegyzési kérelmet terjesszenek elő az illetékes törvényszéken. 

A jogszabályváltozások következtében a bíróságra is jelentős többletfeladat fog hárulni az elkövetkező időszakban, ugyanis Békés megyében körülbelül 2500 civil szervezet működik, és döntő többségük még nem tett eleget kötelezettségének.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …