2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Terjed a belvíz, ár jöhet a Fekete-Körösön

Az elmúlt napok csapadékos időjárása következtében jelentős mennyiségű csapadékterhelés érte főképpen a Fekete-Körös hegyvidéki vízgyűjtőjének felső részét. Január 10-én, Biharfüreden 47 mm csapadék hullott, a hótakaró vastagsága 36 cm-ről 26 cm-re csökkent. A mai napra további 38 mm csapadékot észleltek, míg a hótakaró vastagsága 16 cm-re csökkent.

A romániai vízgyűjtő alacsonyabban fekvő részein a kétnapos átlagos csapadékösszeg 15 mm volt.

A Fekete-Körösön elindult árhullám jelenleg Tenkefürdőn jár, áradó ágon ma reggel 5 órakor 352 cm-es, 10 órakor 370 cm-es vízállást (I. fok 350 cm) észleltek. A folyó magyarországi állomásain ma reggel Antnál 200 cm-t, Remeténél 117 cm-t mértek. A Fehér-Körösön elindult kisebb árhullám jelenleg Borosjenőnél jár, ma reggelre 130 cm-es vízszintemelkedés mellett 215 cm-t mértek. Gyulánál a ma reggeli észlelés szerint -37 cm volt a vízállás. A sebes-körösi tározókból előürítési célból érdemi vízeresztések a korábbi napokban nem történtek, Körösszakálnál ma reggel 50 m3/s volt a folyó vízhozama.

A Fekete-Körös hazai és a Kettős-Körös felső szakaszán holnap reggelre az I. fokú készültségi szint közelében várható a vízállás, ami nagymértékben függ a tegnap lehullott csapadékból képződő lefolyástól. Az OMSZ meteorológiai előrejelzése szerint a holnap estig a vízgyűjtőt átlagosan további 7 mm csapadékterhelés éri, a hét további részén jelentős csapadékhullásra nem számíthatunk. 

A hétvégi csapadék, és a területen lévő hóolvadás következményeképpen belvíz-összegyülekezés indult meg, mely több csatorna szivattyútelepénél is üzemigényt váltott ki.

Jelenleg 5 belvízvédelmi szakaszon vált szükségessé, összesen 15 telep beüzemelése. Az Élővíz-csatorna belvízvédelmi szakaszon II. fokú, a Kettős-Körös jobb parti, a Hosszúfoki, a Fekete-Fehér-Körös közti és a Mezőberényi belvízvédelmi szakaszokon I. fokú a belvízvédelmi készültség. A II. fokú készültség elrendelése azért vált szükségessé, mert a Kettős-Körösön levonuló árhullám megszüntette a gravitációs vízkivezetési lehetőséget az Élővíz-csatorna belvízvédelmi szakasz főgyűjtő csatornáján, így a főbefogadóba emelő Békés III. sztp. folyamatosan üzemel három város (Békés, Békéscsaba, Gyula) belterületének védelme, valamint az oldalcsatornák befogadóképességének fenntartása érdekében.

Az elöntött területek felmérése folyamatban van. A területen lévő vízfoltok javarészt a hirtelen felmelegedés miatt alakultak ki. A csapadék és az elolvadt hó a még fagyos talajba nem tudott elszivárogni.

 

 

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …