2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Veszélyes is lehet a kis élősködő (VIDEO)

Különösen az április-július közötti időszak veszélyes a kullancsok esetében, de a fertőzés lehetősége sajnos folyamatosan fennáll.

Egy erdei kirándulás, de akár csak egy kertészkedés folyamán észrevétlenül felmászhatnak rajtunk ezek az állatok. Az ember számára leginkább veszélyt jelentő élősködő azért a kullancs, mert a váladékaiban két olyat kórokozót is hordoz, amelyek az ember számára igen veszélyessé válhatnak, de lehet védekezni ellene.

A kullancs a már fertőzött állatok vérét szívva válik fertőzővé, és azt egy újabb vérszívás során adja tovább. Az egyik ilyen a Lyme-kór, a másik pedig az agyvelő- és agyhártya-gyulladás.

A kullancs a napfénytől elzárt, izzadt, nedves és melegebb területeket kedveli, mint például a bokák környéke, a térdhajlatok, a hónalj, a nyak, a fül mögötti rész és a fejtető. Leginkább az alsó végtagokat és a testhajlatokat kell különös gonddal áttekintenünk. A legbiztosabb módszer a védekezésre testünk átvizsgálása egy szabadban töltött nap után. Ezzel a művelettel egy hosszabb kórházi látogatást lehet megelőzni.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …