2024. március 28., csütörtök
FONTOS

562 komolyabb munkabaleset történt tavaly Békésben (VIDEO)

Gyertyagyújtással emlékeztek a munkabalesetben elhunytakról csütörtök délelőtt Békéscsabán.

A kormányhivatal által szervezett nyílt napon Petróczki Zoltán főigazgató emlékeztetett, a idén negyedik alkalommal szervezték meg a programot, melyen a munkavédelem társadalmi fontosságára irányítják a figyelmet. A rendezvényen a megelőzés és a tájékoztatás jelentőségét is kiemelték, melyben nagy szerep jut a különböző szervezetek összehangolt munkájának.

Tavaly Békésben 562 esetben következett be 3 napot meghaladó, munkaképtelenséggel járó baleset, amelyből 9 esemény kimenetele volt súlyos, közülük 3 halálos.

A balesetek döntő többségben a munkavállalók szabályszegő, utasítás-ellenes magatartására vezethető vissza. Kisebb arányban a foglalkoztató felelőssége is megmutatkozik például abban, hogy nem biztosít megfelelő munkaeszközöket, nem megfelelőképpen alakítja ki a munkahelyi környezetet és nem biztosít megfelelő egyéni védőeszközt, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében.

2015-ben a legtöbb baleset az élelmiszergyártás és a feldolgozóipar területén történt. A súlyos és közvetlen veszélyeztetés megállapítása esetén a munkavédelmi hatóság bírságot alkalmaz, amelynek összege 50 ezertől 10 millió forintig terjedhet.

Nézze meg ezt is:

Az áldozatsegítésről egyeztettek Békéscsabán

  A békéscsabai Áldozatsegítő Központban tett látogatást és a kormányhivatalban megtartott, szakmai egyeztetésen vett részt …