2024. április 20., szombat
FONTOS

Beszámolók és pályázatok a testületi ülésen (VIDEO)

Több, városi tulajdonban lévő cég beszámolóját és üzleti tervét fogadta el a városi képviselő-testület-csütörtökön.

A grémium fontos pályázatok beadásáról és pénzügyi kérdésekről döntött.

Hagyományosan az interpellációk órájával indult a városi képviselő-testület soros csütörtöki ülése, a városházán. Mittag Mónika ismét a Gyula Televízióval kapcsolatban interpellált, a további lakossági megkereséseket továbbítva.

A képviselő azt a választ kapta, hogy az egyik legnagyobb szolgáltatóval, a Telekommal már előrehaladott állapotban vannak a tárgyalások így ott hamarosan fogható lesz az adás, ám az Invitel olyan feltételeket szabott, amely miatt ott, egyelőre nem lesz látható a Gyula Tv.

Balogh Lajos a fürdő kettő program jelenlegi állásáról érdeklődött, melyre azt a választ kapta, hogy a város már szinte mindent feltételt teljesített ahhoz, hogy a beruházó megkezdhesse a projekt kiépítését, amitől a turizmus növekedését várják a szakemberek. Csengeri Lajos a piac környéki zugárusokra és az éjszakai randalírozásra hívta fel az illetékesek figyelmét.

A képviselő azt a tájékoztatást kapta, hogy a piac területén szabálysértést elkövetőket eddig is és ezután is szankcionálni fogják, a piacon kívül eső terület azonban más elbírálás alá esik. Az éjszakai hangoskodással kapcsolatban elhangzott, felhívják a rendőrség figyelmét hogy ezen a területen fokozottabb járőrözést folytassanak a lakók nyugalma érdekében.

Torma Béla több régi problémát vetett fel, köztük a Törökzugban lévő híradástechnikai aknafedelek hiányát emelte ki, amire azt az ígértet kapta, hogy a közüzemi kft. saját hatáskörben orvosolja a problémát. Szalai György azzal kapcsolatban interpellált, hogy a Temesvári úton az egyik üzletet a fű letaposásával közelítik meg a vásárlók.

A képviselő pozitív választ kapott, hiszen a jelzett területen a közüzemi kft. járdalapokat helyezett ki.

Ökrös István a Rákóczi utca és a Szentháromság temető felé vezető tönkrement út felújításával kapcsolatban érdeklődött, hogy milyen elképzelése van erre a városnak. A válaszból kiderült, hogy a közüzemi kft. az ütemezett kátyúzás során elvégzi az említett útszakasz kijavítását, belátható időn belül.

Bod Tamás az úgynevezett ASP rendszerrel kapcsolatban tette fel kérdését, mely szerint ez nem veszélyezteti-e az önkormányzatok önállóságát, illetve mennyiben korlátozódnak a döntési lehetőségek

A polgármester válaszban elhangzott, ez az informatikai rendszer arra hivatott, hogy az önkormányzatok adatbázisait, adatait távfelügyelettel lássák el, és többek között egy külső támadástól is meg védjék. Az önkormányzat önállósága megmarad, hiszen minden várost érintő döntést továbbra is itt hoznak meg, az ellenőrzések elé pedig mindig bátran állnak, hiszen közpénzekről van szó.

A főnapirendek között a testület elfogadta a Gyulai Közüzemi Kft. beszámolóját és üzleti tervét, ugyanígy a Gyulai Várfürdő tavalyi évi beszámolóját és üzleti jelentését, valamint a Gyulakonyha kft. és a Gyulasport kft. beszámolóját is. Több pályázat beadásáról is döntöttek a képviselők. 120 milliós fejlesztésre adtak be pályázatot Szivárvány napközi otthon bővítésére és korszerűsítésére, 60 milliós projekt keretében nyílik lehetőség a “zöldkereszt” néven ismert épület rekonstrukciós munkáira, és 400 milliós pályázat forrást céloztak meg a belvíz és csapadékvíz elvezetés fejlesztésére. Összesen 300 millió forint értékű beruházást szeretnének elvégezni a két bölcsődénél, sikeres pályázat esetén.

Jóváhagyták a TAO beruházási pályázatokat, és a Gyulasport kft. TAO fejlesztését. Döntött a testület a németvárosi óvoda fenntartói jogának átadásáról, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat számára, és zárt ülésen a Gyulahús kft.-t érintő kérdésekről tárgyaltak.

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …