2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Hármas összefogással fejlesztenék az Élővíz-csatornát (VIDEO)

Az Élővíz-csatorna természet adta lehetőségeit szeretnék minél jobban kihasználni a Zöldfolyosó program segítségével.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti békéscsabai látogatása során bejelentette, hogy az ötlet nem a csak szimpátiáját, de az annak kivitelezéséhez szükséges anyagi forrást is elnyerte. Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Békés, Békéscsaba, Gyula vezetősége kedd délelőtt, a megyeszékhelyen.

Békés belvárosában végigfolyik az Élővíz-csatorna, ahol számos új attrakcióval szeretnék bővíteni a környezetet.

A 40 kilométer hosszú csatorna kotrására, a part rendezésére, illetve turisztikai célú fejlesztésekre mintegy 40 millió forint becsült érték van meghatározva, illetve a három város belterületén megvalósuló rehabilitáció, illetve építések mintegy 10 milliárd forintot ölelnek fel. Elhangzott, a projekt megvalósításához szükséges idő néhány év, de 2016 elég arra, hogy a programelemek összeálljanak, és egy komplett terv be legyen nyújtva a kormányzat számára.

Összefüggő mindhárom város beruházása. A települések területén az evezős hajózhatóság biztosítása, valamint a településkép javítása, szépítése érdekében valósulnak meg beruházások. A célok között aktív turisztikai, ökoturisztikai fejlesztések szerepelnek. Ennek érdekében átépítik azokat a műtárgyak – zsilipeket, hidakat – melyek akadályozzák a hajózást, vagyis melyek alatt nem lehet átevezni.

Gyulán az Élővíz-csatorna mindkét partján, a Halászcsárdától a zeneiskoláig sétányokat szeretnének kiépíteni, emellett a közvilágítást is szeretnék fejleszteni. Gyula típusú öntöttvas kandeláberekkel kívánják biztosítani a világosságot éjszaka, illetve parkosítani szeretnének.

A projekt sikeres megvalósítása által az aktív turizmus újabb célcsoportokat képes megszólítani.

A sajtótájékoztatón elhangzott, felmerült a Wenckheim-kerékpárút megépítése is. Ez a 400 milliós beruházás lehetővé tenné, hogy biciklivel bejárható legyen a gyulai Almásy kastély és a szabadkígyósi Wenckheim kastély közti szakasz, Pósteleket, Békéscsabát és Békés-Tarhost érintve.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …