2024. április 23., kedd
FONTOS

Agrárium 2016 – mezőgazdasági összeírás

A KSH mintegy 600 ezer címen térképezi fel Magyarország mezőgazdaságát május 15. és július 15. között

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az agráriumban tevékenykedő gazdaságok helyzetének feltárása érdekében gazdaságszerkezeti összeírást hajt végre 2016. június 1-jei időponttal „Agrárium 2016” címmel. Az összeírás célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, a gazdálkodók és az Európai Unió részére.

Az idei összeírásnak egyik újdonsága, hogy a kiemelt jelentőségű mezőgazdasági termelést végző egyéni gazdaságok kizárólag elektronikusan szolgáltathatnak adatot.

A 2013. évi gazdaságszerkezeti összeírás során Békés megyében 546 gazdasági szervezetet, valamint 30 ezer egyéni gazdaságot vettek számba. 2015-ben Békés megye 420 ezer hektár mezőgazdasági területének 91%-át szántóként hasznosították, ami országosan a legmagasabb arány. Az előzetes adatok szerint a megyében a szántó vetésterületének 71%-áról búzát, kukoricát és napraforgót takarítottak be. Jász-Nagykun- Szolnok mellett Békésmegyében aratták le a legtöbb búzát, míg a betakarított kukorica mennyisége a 3. volt a megyék rangsorában. 2015-ben innen származott az országos napraforgótermés 13%-a.

A megye legjelentősebb zöldségféléje a görögdinnye. 2014-ben 112 ezer tonna dinnyét szedtek le a gazdák, az országos mennyiség valamivel több mint felét. A gazdag takarmánybázisra épülő állattenyésztésnek is nagy jelentősége van a megyében. 2015. december 1-én a megyében tartott sertések (275 ezer) és szarvasmarhák (62 ezer) száma egyaránt a 4. legmagasabb volt az országban. A baromfi félék 66%-a tyúk, 23%-a pulyka volt. A pulykaállomány a 3. legnagyobb a megyék között, az országos állomány 15%-a.

További információ az Agrárium 2016 mezőgazdasági összeírásról a következő linken érhető el: http://www.ksh.hu/agrarcenzusok

Nézze meg ezt is:

Az autizmus világnapját ünnepelték Gyulán

  Több százan vettek részt csütörtökön a gyulai Pánczél Imre Intézmény autizmus világnapi programján. A …