2024. április 26., péntek
FONTOS

Konferencia a várostrom évfordulójának tiszteletére

1566-ban egy olyan folyamat indult el a térségben, ami a huszadik század történelmére is hatással volt, hangzott el “A kereszténység védőoszlopa” – Gyula 1566-ban című tudományos konferencián.

A Gyulai vár ostromának 450 éves évfordulójának tiszteletére rendezett esemény a harmadik pillére volt az egész évben tartó programsorozatnak.
Már februárban egy előadás és vetélkedő sorozattal elkezdődött az a rendezvénysorozat, amely  Gyulai vár ostromának 450 éves évfordulójának állít emléket. Ennek harmadik állomásaként rendeztek pénteken egy konferenciát “A Kereszténység védőoszlopa” – Gyula 1566-ban címmel.
A szimpózium középpontjában a vár ostrom állt, de előadás hangzott el Kerecsényi kapitány szerepéről, a régészeti feltárásokról és egy műhelybeszélgetést is rendeztek a 2015-ös kutatások eredményeiről. Az 1566-os eseményekkel egy olyan folyamat indult el, ami huszadik század történelmére is hatással volt.

A programsorozat részeként a júliusi Végvári Napokon egy emléktáblát lepleznek le a vár falán, szeptemberben pedig egy ökumenikus Istentiszteletet rendeznek, a vár elestének emlékezetére.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …