2024. április 19., péntek
FONTOS

Magyar lélekotthon, Róma

Zarándokház. Történelmi örökös: elődjét Szent István alapította. Nagy királyunk a Szent Péter-bazilika mellett, a magyar nemzeti templom szomszédságában szállást építtetett az apostolfejedelmek sírjaihoz látogató magyar zarándokoknak. 1776-ban a ház áldozatul esett a bazilika bővítésének. Utódját, a mai Szent István Zarándokházat majd’ két évszázad után, 1967-ben szentelték fel, s azóta sok ezer honfitársunknak adott meghitt átmeneti otthont. A Szent István Alapítvány elnökét, a ház igazgatóját, dr. Németh László Imre pápai prelátust kérdeztük a kilométerben tán távol lévő, de lelki értelemben hozzánk közel álló intézményről.

➜ A római Szent István Alapítvány 50 évvel ezelőtt jött létre. Első elnöke, Zágon József, a nyugati emigráció egyik legkiemelkedőbb személyisége azt tűzte ki célul, hogy menedékhelyet létesít a Rómába emigrált magyar papok számára. Ugyanakkor – Mindszenty bíboros gondolata szerint – az egykori zarándokház utódját kívánta megteremteni, amely egyházi személyek és hívek javára is van.

➜ Kivételes szerencse történelmi levegőjű helyen szolgálni, és a ház kettős értelemben is történelmi: helyét, Rómát illetően, és az előd intézmény küldetését tekintve is. Hogy éli meg ön ezt a feladatot?

➜ Ahogy Zágon Józsefet, az őt követő elnököket is kiváló egyéniségként tisztelhettük. Nagy kihívás a nyomukba lépni, folytatni a munkát, amelyet ők végeztek az emigránsok érdekében és a Szent István Zarándokház létrehozása, fenntartása terén.

➜ A gyönyörű kertben álló ház igen népszerű a Rómába látogatók körében. Különleges „védjegye”, hogy a Rómában tanult hírneves festőművész, Prokop Péter keze nyomát viseli.

➜ A kertet ő tervezte, és a ház különleges művészi értékét adja, hogy képei meghatározzák a belső teret és a kápolna szentélyét, az imádság helyét.

➜ Különleges élmény lehet ott misézni, magyarokért, Magyarországért imádkozni. Szimbolikus értelemben milyen a kápolna „aurája”?

➜ Van a kápolnában van néhány beszédes tárgy, a lebontott szentistváni zarándokház emléktáblája, egy harang és egy kép, amelyek Kapisztrán Szent Jánosra emlékeztetnek, és így 1956-ra, valamint egy Madonna dombormű. Ezeket mindig szívesen mutatom be azoknak, akik részt vesznek a szentmisén. Az ide betérő magyarok otthon érezhetik magukat. A kápolna freskói, képei és az angyalos zászló – mind arról beszélnek, hogy ez egy kis magyar föld az örök városban.

➜ A klerikus vendégeken, zarándokokon kívül a turisták is érzik, hogy megszentelt helyen vannak? Miként hat ez rájuk?

➜ A ház nyitott mindenki előtt, így szeretettel várjuk a jó szándékú turistákat is. Róma városa együtt él a Vatikánnal, a pápa jelenlétét vagy távollétét meg lehet érezni azonnal a városban. Rómában nem lehet elkerülni a szakrálissal való találkozást, és ez minden bizonnyal megérinti azokat is, akik nem zarándokként érkeznek, de nyitott szívvel, készen arra, hogy befogadják mindazt, amit ez a város nyújt. A kétezeréves múlttal találkozni, az ősi utcákat járni, az ókeresztény egyház emlékeit megismerni, ez örök emléket jelent. És a Szentatyához ilyen közel lenni kivételes kegy mindenki számára.

➜ A vendégek vajon mit visznek magukkal a házból képzeletbeli lelki vándortarisznyájukban?

➜ Egy meghitt, barátságos otthon és egy modern épület emlékét, ahol az embert megérinti az 1100 éves magyar történelem levegője is. A zarándokoknak mindig nagy élmény megmutatni Szent Padre Pio ereklyéjét, amelyet azért kértünk, mert a ház felépítésére az első adományt Padre Pio küldte, hogy megvalósulhasson Mindszenty bíboros álma, a Szent István-i zarándokház újraélesztése.

➜ Igazgatóként mi volt a legemlékezetesebb élménye?

➜ 2013-ban meghívásunkra ellátogatott a házba Áder János köztársasági elnök. Ez egy jelképes gesztus volt a nyugati emigráció legfontosabb alkotása iránt, amely a külföldön élő magyarok közös összefogásából jött létre.

➜ Ön az olaszországi magyarok lelkipásztori koordinátora is. Hazájától távol, de félig „otthon”, a ház jelképes magyar földjén van. Milyen ez az idegenben-otthonlét érzés?

➜ A külföldre szakadt lét kettőssége mindig megmarad. Ezt én is megélem. Ugyanakkor mindig rácsodálkozom arra, hogy Rómában dolgozhatok, ami másoknak egy utazási célpont, nekem meg hosszú évek óta az a város, ahol hivatásomat teljesítem.

Szállás és kikapcsolódási lehetőség Rómában,

a Szent István Zarándokházban

Róma belvárosától nem messze, nyugodt helyen, zöldövezetben várja a Rómába látogatókat egy kis magyar sziget, a Szent István Zarándokház. Különleges lehetőségekkel várunk minden Rómába utazó magyar családot, baráti társaságot, csoportos és egyéni utazót, akiknek – többek között – díjtalan belépőjegyeket is tudunk biztosítani a Ferenc pápával való találkozási lehetőségekre (pápai kihallgatások szerdán és a Szentévben szombaton, valamint pápai szertartások, szentmisék). A recepción magyar alkalmazottak fogadják a vendégeket, akik részletes felvilágosítást tudnak adni a látnivalókról, az útikönyvekben nem említett látványosságokról, lehetőségekről.

Szolgáltatásaink:

➜ Repülőtéri transzfer a ház és Fiumicinoi, valamint Campinoi repülőterek között

➜ Ingyenes autó és busz parkolási lehetőség zárt udvarban

➜ Olaszos indító reggeli

➜ Vacsora, előzetes rendelés alapján

➜ Idegenvezető igénylése előzetes egyeztetés alapján

➜ Kisbuszos egynapos kirándulási lehetőség a környéken vagy akár távolabb

➜ Magyar nyelvű szentmise a ház kápolnájában

➜ Gyónási lehetőség

➜ TV szalon

➜ Wi-Fi

➜ Mediterrán udvar

➜ Római panorámás tetőterasz

 

Tekintse meg árainkat weboldalunkon!

Zarándokcsoportok, gyülekezetek, ifjúsági csoportok számára, továbbá visszatérő ven­dé­geink­nek személyre szabott árakat biztosítunk.

Rómát, az örök várost egyszer mindenkinek látnia kell,

látogasson el hozzánk a szentévben!

Ebben az élményben szeretnénk segíteni a Magyarországról érkezett turistáknak, zarándokoknak, hogy az itt tartózkodásukat még inkább felejthetetlenné tegyük! Hatalmas pálmafás kert, kikapcsolódási, pihenési lehetőség! Felkészült és segítőkész magyar ajkú alkalmazottakkal várjuk minden kedves vendégünket a Szent István Zarándokházba.

Címünk: Via del Casaletto, 481 – 00151 Roma

Telefon: 0039 06 65742834 • Fax: 0039 06 65745959

weboldal: www.szentistvanhaz.com

Facebook: Romai Szent Istvan Haz

 

Nézze meg ezt is:

A következő öt év terveit mutatta be Görgényi Ernő