2024. március 29., péntek
FONTOS

Véradás a gyulai Almásy-kastélyban

Nem csak „lakják” az Almásyak egykori otthonát, példaként is tekintenek a valaha itt éltekre a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont munkatársai. A kultúra egykori helyi fellegvára, a humánus család otthona az ott dolgozókon keresztül ma is érzi kötelezettségét a társadalmi szerepvállalásban.
Almásy Kálmán 1888-ban költözött a gyulai kastélyba; Wenckheim Stefánia Mária grófnővel kötött házassága révén jutott a várral szemben álló főúri lak az Almásy család birtokába. A fiatalon a magyar szabadságharcban is harcolt gróf mindig is érzékeny volt környezetére. Segítette a népoktatást, de kivette részét a közegészségügy feladataiból és a szegények támogatásából is. Sarkadon például a felsőbb népiskola javára 28 katasztrális hold földet adott, a sarkadi árvaház javára alapítványt létesített. A betegeket gyógyíttatta, az öregeket istápolta. Gyulán jelentős szerepe volt a kórház kiépítésében, annak működtetésében.
Almásy Kálmán gróf társadalmi kötelezettség-vállalását érzik azok is, akik ma – igaz, munkájuk révén – „lakják” a kastélyt. Véradást szerveznek a helyi szakemberekkel a hétvégére: szombaton 10-13 óra között (a Körös-völgyi Sokadalom kísérőprogramjaként) a kastély múzeumpedagógiai helyiségében nyújthatják karjukat az arra vállalkozók.

A véradók aznap díjtalanul tekinthetik meg a kiállítást és még a Kastély Kávézó is vendégül látja őket egy pohár kézműves sörre, vagy házi készítésű szörpre.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …