2024. április 20., szombat
FONTOS

Vízisport központot építenének a várfürdőben

Hat státuszt szüntetnek meg a város egyesített óvodájában, mert ősztől két csoporttal kevesebbet indítanak: döntött csütörtöki ülésén a városi képviselő-testület.

Egy nyílt tervpályázat kiírása is napirenden volt, a várfürdő területén létesítendő vízisport központról.
Szokás szerint az interpellációk órájával kezdődött a városi képviselőtestület nyári szünet előtti soros ülése a városházán. Mittag Mónika képviselő a K.Schriffert és Ajtóssy utca útjának állapotával kapcsolatban kérte az illetékesetek a mielőbbi javítására, hiszen egy nagy forgalmú szakaszról van szó.

A polgármester válaszából kiderült, a közútkezelőnek már többször jelezték ezt a problémát, ezt azonban forráshiányra hivatkozva mindig elutasították, most is csak kátyúzásra tudtak ígéretet tenni.

Bod Tamás a Munkácsy utcai út és járda azonos szintjével kapcsolatban fogalmazta meg aggályait, és kérte ennek orvoslását.

A képviselő azt a választ kapta, hogy az épület törése miatt itt korlát nem helyezhető el, de megvizsgálják annak lehetőségét, hogy milyen módon lehet a járda és az út szintbeli különbségét megoldani.

Torma Béla azzal kapcsolatban interpellált, hogy napi munkája során tapasztalja, hogy nem minden háznál van a pontos házszámozás feltüntetve, és van ahol egy utcán belül többféle számozás van feltüntetve. A válaszban elhangzott, hogy jogos problémáról van szó, mert sok esetben a földhivatal másképp számozott, mint a város, és sok esetben a tulajdonosok ezeket a számokat helyezték ki. Ennek vizsgálata folyamatban van a megoldást az év végére ígérik.

Ökrös István az élővíz csatorna állapotával kapcsolatban fogalmazta meg kérdését.

Az élővíz csatorna gondozása a KÖVIZIG feladata, az igazgatóság azt a választ adta, hogy a partszélek nyírása, karbantartása megtörtént, a hínáros és más aljnövényzet eltávolításához szükséges eszköz július elején áll majd a rendelkezésükre, így ezt a munkát a napokban el fogják végezni.

A fő napirendek között a testület elfogadta a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye tavalyi évről szóló és a város egyesített óvodájának 2015/16-os nevelési évéről szóló beszámolóját. Egy intézkedési terv is napirenden volt az óvodákkal kapcsolatban, mert a csökkenő gyermeklétszám miatt két csoporttal kevesebbet indítanak. Emiatt négy óvodapedagógusi és két dajka státuszt szüntetnek meg, idén júliustól jövő októberig, több ütemben.

A város minden lehetőséget megvizsgálva, úgy tudta a leépítést megvalósítani, hogy akarata ellenére senkit nem kellett elbocsátani.  Egy nyílt tervpályázat kiírásáról is döntést hozott a grémium a várfürdő területén létesítendő vízisportközpont  tervezésére, amely teljesen kiváltaná a jelenlegi 50 és 25 méteres uszodákat. A terv egy több mint 3 és fél milliárd forint értékű 21 századi igényeket kielégítő komplexum lehetne.
Az Almásy-kastély és a Százéves cukrászda fejlesztésére is pályázik a város, és elfogadta a testület a város köznevelési koncepcióját. A 2017ben megrendezendő EDÜ szervezési munkálataihoz előlegként 500 ezer forint támogatást biztosít. Zárt ülésen a Békés megyéért kitüntetésről tárgyalt a testület, amely legközelebb július 5-én rendkívüli ülésen tanácskozik.

 

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …