2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Békésben a búza minősége jó, a mennyiség néhol kevés

Sok helyen befejeződött már térségünkben az aratás, de ahol nem, ott is csak néhány nap van hátra.
A gazdák alapvetően elégedettek a közepes terméssel, de a gyulai Agrár Zrt.-nél az időjárás miatt csak a várt hozam harmadával számolnak.
A múlt hétvégén fejeződött be a betakarítás Hack Ferenc gazdálkodó földjén, amit a szokásosnál hamarabb elkezdtek, annak reményében, hogy az időjárás kegyes lesz a munkálatokhoz. A búza minősége most úgy tűnik megfelelő lesz, a téli csapadék elegendő volt, tavasszal volt némi hiány esőből, de itt alapvetően elfogadható a terméshozam.

Nem fejeződött még be az aratás azonban a Gyulai Agrár Zrt. területén. Az összesen 600 hektáron gazdálkodó cég idén az őszi búzára fektette a hangsúlyt, amelynek betakarítása hamarosan befejeződik, de ezen a területen jóval elmarad a mennyiség ez előre tervezettől.
A beérkező búza minőségét folyamatosan mérik, eddig a búza egésze megüti az étkezési gabona szintjét, hiszen 30-as sikér tartalom fölött takarítanak be, és az elmaradt mennyiség miatt a hét közepére vagy végére be is fejezik az aratást.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …