2022. június 30., csütörtök
FONTOS

Gyulán tartott előadást a családügyi államtitkár

Egy vezető alkatú embert ne a pozíció motiváljon, hanem az, hogy minél nagyobb ráhatása legyen bizonyos ügyekre – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Dél-alföldi Talentum Akadémia (DELTA) nyári egyetemén, csütörtökön, Gyulán.
Novák Katalin kifejtette, a vezető típusú embereknek feladatuk, hogy befolyást szerezzenek, és így bizonyos területeken változást tudjanak véghezvinni. Személyes élettörténetén keresztül arra biztatta a DELTA nyári akadémián részt vevő fiatalokat, ne zárják ki, hogy közéleti szerepet vállaljanak a jövőben.
Kérdésre válaszolva elmondta, család- és ifjúságügyi államtitkárként a legfontosabb feladatának azt tartja, hogy megszülessenek a vágyott gyerekek. Ugyanis míg a felmérések azt mutatják, hogy a fiatalok három vagy még több gyereket szeretnének, a gyakorlatban ennél jóval kevesebb születik meg. Magyarország népessége 1981 óta 850 ezerrel csökkent, a reprodukcióhoz 2,4-es termelékenységre lenne szükség, ám ma ez a mutató csak 1,4 – mondta. Kiemelte, azon dolgoznak, hogy feltárják, mi akadályozza az embereket a gyerekvállalásban, és amin lehet változtatni, azon módosítanak.
Novák Katalin a család, közösség, nemzet témáról szólva elmondta azt is, a jogszabályok szintjén minden adott arra, hogy a gyermek megszületése utáni hatodik hónaptól az apa maradjon otthon és minél aktívabb részt vállaljon a gyermeknevelésben. Véleménye szerint a fiatalabb generációk erre nyitottak is, így ez a közeljövőben teret fog kapni.
A karrier és a gyermekvállalás kérdéséről szólva az államtitkár úgy fogalmazott: egy vezető típusú embernek is érdekes lehet a saját gyermekének motiválása, irányítása. Szerinte az anyaság “elképesztően klassz dolog”. Novák Katalin arról is beszélt, hogy hosszabb ideig élt külföldön – az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban -, és arra biztatta az akadémia hallgatóit, hogy ők is töltsenek hosszabb-rövidebb időt az ország határain kívül.

Hangsúlyozta, ehhez nyelvtudásra van szükség, lehetőség szerint két-három nyelvet érdemes tanulni. Kérdésre válaszolva közölte: véleménye szerint kevés nő van Magyarországon a közéletben.
A DELTA nyári akadémiát Barkász Sándor Békés megyei vállalkozó, vízépítő mérnök, a Békés Drén Kft. tulajdonosa és vezetője alapította. Az akadémia a vezető típusú fiatalok kiválasztásával és hároméves képzésével foglalkozik. A nyári képzésre Békés és Csongrád megye, valamint Erdély magyar tannyelvű középiskoláiból választják ki a hallgatókat. A Dél-alföldi Talentum Akadémia fővédnöke Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök és Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke – írta az MTI.

Nézze meg ezt is:

Elképesztő állapotok uralkodtak egy szeghalmi kistermelő állattartó telepén

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti …